Καστοριά

Κίμων Μηταλίδης: «Το πολύ γαρ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

(Απάντηση στην Κατερίνα Σπύρου, αναφορικά με τις ανακοινώσεις της για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε.)

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πολυδιαφημιζόμενο δελτίο τύπου της αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καστοριάς και δεν μου προξένησε καμία έκπληξη. Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος της όλης παρουσίας της στα δημοτικά δρώμενα από την αρχή της χρονιάς. Άναρθρες κραυγές, αοριστίες, παντελής έλλειψη γνώσης του αντικειμένου και τελικά καμία λογική αλληλουχία σκέψης.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ξεχνά να αναφέρει, ότι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έως και το τελευταίο, στις 5/3/2021 η δημοκρατία και η ελευθερία λόγου περισσεύουν. Στο σημείο αυτό θα συμφωνήσω μαζί της, ότι όντως είναι κρίμα, που δεν μεταδίδονται τα Δημοτικά Συμβούλια ζωντανά και έτσι μπορεί να κάνει πολιτική, κρυπτόμενη πίσω από υπαγορευμένα δελτία τύπου. Επίσης, σε ζωντανή μετάδοση θα είχε ο καστοριανός λαός τη δυνατότητα, να δει την ημιμάθεια και την ανεπάρκειά της, τιμή που -προς το παρόν- έχουν μόνο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας περάσουμε όμως και στο επίμαχο θέμα της ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε. στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα να φρεσκάρω τη μνήμη τόσο της αρχηγού της αντιπολίτευσης όσο και των υπολοίπων μελών, το Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Αυγούστου 2020. Το 16ο θέμα ήταν «Αντικατάσταση τακτικού μέλους του ΔΣ της μονομετοχικής ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε. του Δήμου Καστοριάς, λόγω παραίτησης». Στο εν λόγω θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα “την αντικατάσταση του Ζ. Χ., τακτικού μέλους του Δ.Σ. της ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε., με τον Π. Φ., ως υπόδειξη του Δημάρχου, καθώς οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς δήλωσαν αδυναμία, να υποδείξουν μέλος”. Τόσο είναι το “ενδιαφέρον” τους για την εταιρεία, για την οποία αδιαφορούν, απαξιώνοντάς την.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, όταν ισχυρίζεται και επιμένει, ότι όποιος εκμισθώνει το λατομείο, αναλαμβάνει και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Και όταν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, μετά από τις εξηγήσεις Νομικού και Οικονομολόγου, τότε μόνο με ειρωνεία αντιμετωπίζεται. Αλήθεια, πού είναι οι γνωμοδοτήσεις, που η κυρία επικαλείται; Αυτές που ανέφερα, έχουν δοθεί στην ίδια και είναι στο Προεδρείο στη διάθεση του καθενός προς επιβεβαίωση.

Να υπενθυμίσουμε στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πως ο Πρόεδρος, εκτός από Πρόεδρος είναι και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Σαφώς και μπορεί να έχει γνώμη και άποψη και έχει και το δικαίωμα να την εκφράσει. Μάλιστα, σε ψηφοφορίες και σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του υπολογίζεται διπλή.

Άλλο πράγμα το “έχω άποψη” και άλλο το “επιβάλλω άποψη”.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, ο Πρόεδρος ποτέ δεν κατέγραψε ή έθεσε άλλα θέματα για ψήφιση, παρά μόνο διαφορετικές απόψεις επί του ίδιου θέματος. Μία εκ των προτάσεων ήταν και του κ. Ταμήλια, ο οποίος δεν ανήκει στη συμπολίτευση. Η κυρία καταστρατήγησε κάθε έννοια δημοκρατίας και ήταν αυτή, που επέφερε μεσαίωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναγκάζοντας τόσο τον κ. Ταμήλια όσο και τον κ. Στυλιάδη, να αποσύρουν τις προτάσεις τους, οι οποίοι το πράξανε προς όφελος της ηρεμίας και της διακοπής του παραλογισμού και της έντασης, που επεκράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την κυρία και την παράταξή της.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε, πως το πολίτευμά μας ακόμα και μέχρι σήμερα είναι η Δημοκρατία και στη Δημοκρατία οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις πλειοψηφίες.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με την απόφασή της απέτρεψε συμφωνίες, που επιβουλεύονται τα συμφέροντα του Δήμου, καθώς επίσης και σχέδια, που θα επιθυμούσαν την παραχώρηση του λατομείου, προίκα σε γειτονικό Δήμο.

Με εκτίμηση

Κίμων Μηταλίδης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Ανακοίνωση της Κατερίνας Σπύρου με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την Μακεδνός Α.Ε.