Ελλάδα

«Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα» στην COSMOTE TV (βίντεο)

Στο μεγάλο αφιέρωμα του μήνα, η νέα δραματοποιημένη ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων του Σταμάτη Τσαρουχά σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV, όλο τον Μάρτιο κάθε Κυριακή  στις εννέα το βράδυ στο Cosmote History. Τα ντοκιμαντέρ θα μεταδίδονται δωρεάν στο κοινό, σε παράλληλη προβολή, από το κανάλι της Cosmote στο YouTube,  στο link: https://youtube.com/playlist?list

                                Γενική Σύνοψη της σειράς

Πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες προσπάθησαν να σχηματίσουν κεντρική διοίκηση προκειμένου να συντονίσουν καλλίτερα την διεξαγωγή του αγώνα τους. Για το σκοπό αυτό πραγματοποίησαν μια σειρά από τοπικές Συσκέψεις και Εθνοσυνελεύσεις, ψηφίζοντας ακόμα και Συντάγματα για την πολιτική που θα ακολουθούσαν. Οι Συσκέψεις τους άρχισαν πριν  την  έναρξη της Επανάστασης του 1821, στη Βοστίτσα, τη Λευκάδα, και την Αγία Λαύρα. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, συγκρότησαν μέσα από τις τοπικές Συνελεύσεις, των Καλτεζών, του Μεσολογγίου, και των Σαλώνων,  ένα είδος  «Τοπικών Οργανισμών» για την οργάνωση του Αγώνα, όπως την «Πελοποννησιακή Γερουσία» στην Πελοπόννησο, τη «Γερουσία» στη Δυτική Στερεά και τον «Άρειο Πάγο» στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Επειδή όμως οι τοπικοί οργανισμοί αδυνατούσαν να συντονίσουν συνολικά την Επανάσταση, κρίθηκε απαραίτητη η ύπαρξη κεντρικής πολιτικής διοίκησης, για αυτό και οργάνωσαν μια σειρά από Εθνικές Συνελεύσεις και Συντάγματα, ξεκινώντας από την Επίδαυρο, το Άστρος, την Ερμιόνη,Τροιζήνα, και το Άργος.  Τα Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν επηρεασμένα από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, κι από το Αμερικάνικο Σύνταγμα. Μέσα από τα  Συντάγματα του Αγώνα,  διακηρύχθηκε «η πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία των Ελλήνων» καθώς  ήταν αδύνατον πλέον οι Έλληνες να κοιμούνται «εις την ληθαργίαν της τυραννίας»! Στα επαναστατικά αυτά συντάγματα διακηρύχθηκε  και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας: «Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού».

Οι τέσσερις ταινίες-ντοκιμαντέρ οι οποίες ξεχωριστά  αποτελούν αυτοτελή επεισόδια, είναι τα εξής:

  1. «Οι προεπαναστατικές Συσκέψεις» (7 Μαρτίου)
  2. «Οι πρώτες Επαναστατικές Συνελεύσεις» (14 Μαρτίου)
  3. «Οι πρώτες Εθνοσυνελεύσεις»-Τα Συντάγματα της Επιδαύρου και του Άστρους. (21 Μαρτίου)
  4. «Η Γ’ και Δ΄ Εθνοσυνέλευση»Το Πολιτικόν Σύνταγμα της Τροιζήνας. (28 Μαρτίου)

     Τα γυρίσματα της σειράς  πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα ενώ οι αναπαραστάσεις έλαβαν χώρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους στους οποίους διαδραματίστηκαν οι Συσκέψεις,  και οι Εθνοσυνελεύσεις:  στο Αίγιο, τα Σάλωνα,   τη Λευκάδα, την Αγία Λαύρα, το Μεσολόγγι, τη Μονή Καλτεζών, την Επίδαυρο, το Άστρος, την Ερμιόνη,  την Τροιζήνα και το Άργος.

Τους βασικούς ρόλους, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ρένος Χαραλαμπίδης (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος), Νίκος Παντελίδης (Θεόδωρος Νέγρης), Μιχάλης Αγγελόπουλος (Γρηγόριος Δικαίος-Παπαφλέσσας), Ανδρέας Γιαννόπουλος (Παλαιών Πατρών Γερμανός), ενώ στους υπόλοιπους ρόλους συμμετέχουν τα μέλη των Συλλόγων «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας»(Αιγίου),  του «Συλλόγου Αναβίωσης, Σάλωνα 1821»  τα μέλη του Συλλόγου Γουριάς «Φίλοι της Παράδοσης»,  και τα μέλη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων «Οι Σταυραετοί των Αγράφων».

Συμμετέχουν οι Καθηγητές: Γεώργιος Κοντογιώργης, πρώην Πρύτανης

Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Θεωρίας Θεσμών στο τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α

Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α

Τίνα Αντωνοπούλου, Φιλόλογος-Ιστορικός

Βάνα Μπεντεβή, Φιλόλογος-Ιστορικός

Παραγωγή: Cosmote TVΣταμάτης Τσαρουχάς

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  Σταμάτης Τσαρουχάς.

Παρουσίαση: Ρένος Χαραλαμπίδης

Αφήγηση: Νίκος Παντελίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Andriy Kolosivsky-Δημήτρης Μαυροφοράκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά-Σταμάτης Τσαρουχάς

Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Τσιαμούλης

Μοντάζ-Μιξάζ: Μάνος Βουμβουνίδης

Ηχοληψία: Χάρης Μαυροφοράκης

Επεξεργασία εικόνας –ήχου: RGB Studios

Έτος παραγωγής: 2020-2021

 

 

 

 

 

Back to top button