Κόσμος

Εκτός ελέγχου η πανδημία στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.216 ασθενείς με την COVID-19, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά για τρίτη ημέρα το επίπεδο των δύο χιλιάδων, τη χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα διαγνώστηκαν 85.663 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων που καταγράφονται σε ένα 24ωρο.

«Πολύ ανήσυχος» ο ΠΟΥ

Χθες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε «πολύ ανήσυχος» από την επιδημιολογική κατάσταση που συνδέεται με την Covid-19 στη Βραζιλία, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει «σοβαρά μέτρα».

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως εδώ 275.105 θανάτους επί συνόλου 11.363.380 κρουσμάτων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποιεί για την κατάσταση στη χώρα.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί όχι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνονται», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν δεν ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο, η σημερινή τάση θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους», προειδοποίησε καλώντας την κυβέρνηση να «πάρει την κατάσταση στα σοβαρά», τη στιγμή που ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου δεν σταματά να υποβαθμίζει την πανδημία και ο εμβολιασμός αρχισε καθυστερημένα και με αργούς ρυθμούς, λόγω της έλλειψης διαθεσιμων δόσεων.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχεται πολλές επικρίσεις εκ μέρους των ειδικών της δημόσιας υγείας γιατί εξήρε την αξία φαρμάκων των οποίων η αποτελεσματικότητα κατά του ιού δεν έχει αποδειχθεί, όπως η υδροξυχλωροκίνη.

«Οι αρχές θα πρέπει να στείλουν σαφή μηνύματα για την κατάσταση και να ληφθούν μέτρα», δήλωσε ο Τέντρος.

Η κατάσταση αυτή, αν συνεχιστεί, απειλεί να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, οι οποίες στο σύνολό τους τα καταφέρνουν καλύτερα από τη Βραζιλία, προειδοποίησε.

Ο ΠΟΥ είναι πολύ ανήσυχος, κυρίως λόγω της κυκλοφορίας στη Βραζιλία ενός από τα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού, του P.1, που εμφανίστηκε στο Μανάους, στον βορρά.

Αρκετές μελέτες είναι σε εξέλιξη σε σχέση με αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος P.1, προκειμένου να προσδιοριστεί ποσοτικά η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητά του. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σοβαρότητά του αυξάνεται επίσης, σημείωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική υπεύθυνη στον ΠΟΥ για την καταπολέμηση της Covid-19.

ΑΠΕ

Back to top button