Καστοριά

Ο καθηγητής Ευάγγελος Σίσκος για το έργο του Φίλιππου Πετσάλνικου για την παιδεία στην Καστοριά

Σημαντική η συμβολή του ως Αναπληρωτής Υπουργός και υφυπουργός Παιδείας για την γενέτειρα του την Καστοριά

Μετά από ένα χρόνο απώλειας του αγαπητού φίλου μου Φίλιππου Πετσάλνικου, πρώην Υπουργού Παιδείας και πρώην Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων, εκφράζω και πάλι την ειλικρινή θλίψη μου. Όλοι μας τον θυμόμαστε ότι υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα και πολιτικός του τόπου μας προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα, στην Δυτική Μακεδονία, στο Πανεπιστήμιο μας και γενικά στον τομέα της παιδείας στην χώρα μας.
Δυστυχώς δεν προλάβαμε να τιμήσουμε με υπερηφάνεια τον Φίλιππο Πετσάλνικο ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για το πολύτιμο έργο του με την αναγόρευση του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μετά από εισήγηση μου τον Φεβρουάριο 2020 στο Τμήμα μου.
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος διακρίθηκε για το υψηλό ήθος, την αληθινή ευγένεια του, τον δυναμισμό και την λεβεντιά του, την καλοσύνη και την γενναιοδωρία του, την αποτελεσματική ηγετική ικανότητα του καταφέρνοντας την επίλυση πολλών θεμάτων της χώρας μας σε κάθε χαρτοφυλάκιο Υπουργείου όπου ανέλαβε, της Δυτικής Μακεδονίας και της γενέτειρας του της Καστοριάς , του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας .


Ως υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας στην σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΟΚ /Υπουργών Παιδείας της ΕΟΚ συνέβαλε στην υιοθέτηση του προγράμματος ERASMUS στην ευρωπαϊκή κινητικότητα των νέων και φοιτητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (EOK) ως σημαντική πτυχή οικοδόμησης της οικονομίας της γνώσης και της ακαδημαϊκής/ερευνητικής συνεργασίας των ΑΕΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο . Καθώς επίσης με την συμμετοχή του πρότεινε επιπλέον την ακαδημαϊκή αναγνώριση των διπλωμάτων και των περιόδων σπουδών καθώς και την προώθηση του ευρωπαϊκού συστήματος ακαδημαϊκών μονάδων μεταφερόμενων σε όλη την Κοινότητα (ΕCΤS).
Ως υφυπουργός Παιδείας (13 Απριλίου 2000 – 24 Οκτωβρίου 2001) με πρωτοβουλία του θέσπισε τον Νόμο 2916/2001 ΦΕΚ 114/Α/11-6-2001 με την δημιουργία δύο παράλληλων τομέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (Ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι.)
Ως πρόεδρος της Βουλής προώθησε τον νόμο 4009/2011 ως συνέχεια του νόμου 2916 /2001 με τους δύο παράλληλους τομείς στην ανώτατη εκπαίδευση.
Πρότεινε και τεκμηρίωσε την ιδέα δημιουργίας του ανεξάρτητου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως υφυπουργός Παιδείας το 2000 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα σημαντική είναι η συμβολή του ως Αναπληρωτής Υπουργός και υφυπουργός Παιδείας για την γενέτειρα του την Καστοριά:
1. υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το 1996 .
2. Ίδρυσε τα Τμήματα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στην Καστοριά το 1999 και το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Καστοριά το 2003 .
3. Την ιδέα του και πρωτοβουλία για την κατασκευή νέων υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στην Καστοριά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (πρώην ΤΕΙ ΔΜ) το 2008 και 2010.
Εκφράζω και πάλι τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

 

 

 

Back to top button