Ελλάδα

Εμβολιασμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού ατόμων ηλικίας 70-74, 65-69 & ομάδας Α ατόμων υψηλού κινδύνου

Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στο “ντόμινο” προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 μέχρι στιγμής εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα, ανέφερε. Σήμερα από τα 7.815 ραντεβού για εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν μέχρι το απόγευμα 6.684, προσέθεσε.

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας», συνέχισε, «που είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, η πλατφόρμα για το ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Είναι περίπου 250.000 άτομα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις και η ένταξη των πολιτών έγινε από την ΗΔΙΚΑ». ( Πρόκειται συνοπτικά για τα εξής: Άτομα με μεταμόσχευση, Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, Άτομα με κυστική ίνωση, Καρκίνος υπό αγωγή, Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, Σοβαρή καρδιακή νόσος, Σοβαρή ηπατική νόσος, Άτομα σε ανοσοκαταστολή)

Η επόμενη ομάδα στην πλατφόρμα των ραντεβού, όπως ενημέρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα είναι τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26/03 και αρχές Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι ηλικίας 65-69

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ακυρώσεις ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα έχουμε 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού Astrazeneca. Μέχρι τις 17.30 που πήραμε τα στοιχεία είχαμε 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 6.6874 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%. Στο εμβόλιο Astrazeneca δεν έχουμε αδιάθετες δόσεις. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι ακόμα κι αν ανοιχτεί φιαλίδιο, μετακυλίεται μέσα στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για κάποιες άλλες ομάδες».

AΠΕ,Newsit.gr

Back to top button