Ελλάδα

Lockdown: Σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων με… επιλογή ασθενών για ΜΕΘ

Χαλάρωση των μέτρων ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα σκέφτεται η κυβέρνηση την ώρα που δεκάδες ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕθ λόγω έλλειψης κρεβατιών και το ιατρικό προσωπικό έχει φτάσει σε σημείο ακόμα να προχωρά σε επιλογή ασθενών που θα μπουν σε ΜΕΘ όπως παραδέχτηκε η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Γεωργία Κωνσταντοπούλου.

Η κυβέρνηση σταθερή στο μοτίβο «βλέποντας και κάνοντας» εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων μιας όπως διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά το σχέδιό της για σκληρό lockdown δεν απέδωσε. Προτεραιότητα αυτή τη φορά δεν είναι όπως αφήνει να εννοηθεί τα σχολεία όπως συνέβαινε όλο αυτό το διάστημα, αλλά το λιανεμπόριο αφού μαζί με τα νοσοκομεία ασφυκτιεί και η οικονομία.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει το «πράσινο φως» στη λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής με περιορισμούς στους πελάτες εντός του καταστήματος και μόνο με ραντεβού. Επίσης, εξετάζεται και η μερικώς επαναλειτουργία
για τα δικαστήρια. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου πιθανότατα να ανοίξει και το λιανεμπόριο.  Σε ό,τι αφορά τα σχολεία προς στιγμήν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πρόθεση όμως της κυβέρνησης . Την ανάγκη σταδιακού ανοίγματος της αγοράς εκφράζουν και οι λοιμωξιολόγοι βλέποντας πως το lockdown πλέον δεν είναι η λύση.

Χαλάρωση με… μηδέν ΜΕΘ

Οι σκέψεις ωστόσο για χαλάρωση των μέτρων έρχονται την ώρα που τα κρούσματα βρίσκονται στα ύψη και τα νοσοκομεία στο «κόκκινο». Ένα χρόνο μετά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο, με τις ΜΕΘ να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση ενώ οι γιατροί αναγκάζονται πλέον να προχωρήσουν σε επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ.

«Για μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση. Δεν θα έπρεπε κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί» δήλωσε την Τρίτη στο MEGA η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Γεωργία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι οι γιατροί που νοσηλεύουν τους ασθενείς καλούνται να λάβουν την απόφαση.

Παράλληλα χαρακτήρισε πλασματικό το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ λέγοντας πως «τη δεδομένη στιγμή έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες, ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτό που λέμε ότι υπάρχει πληρότητα 92%, είναι λίγο πλασματικό. Οι ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα είναι κλίνες οι οποίες προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ».

Εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής για να μπουν σε ΜΕΘ, με το ιατρικό προσωπικό να αναγκάζεται να προχωρήσει στη διασωλήνωσή τους ακόμα και εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600.

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «αυτήν την στιγμή (16/3/21, 8 μμ) στην Αττική επίσημα 124 (εκατόν είκοσι τέσσερις) βαρέως πάσχοντες ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

documentonews.gr

Back to top button