Ελλάδα

Κρίτων Αρσένης για Σκουριές: Για “30” δολάρια την ουγγιά του χρυσού η κυβέρνηση παραδίδει την Βορειοανατολική Χαλκιδική

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά αυτό το κείμενο. Η νέα σύμβαση για τις Σκουριές, μετατρέπει κράτος και κατοίκους σε είλωτες της εξόρυξης. Για 30 δολάρια την ουγγιά του χρυσού η κυβέρνηση παραδίδει την Βορειοανατολική Χαλκιδική σε μια εταιρεία που θα κρατάει το 98% του κέρδους (1300$ την ουγγιά). Τα κέρδη της εταιρείας θα θεωρούνται μάλιστα κεφάλαια εξωτερικού και η χώρα θα πρέπει να έχει πάντα διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα για να τα εξάγει η εταιρεία όπου και όποτε θέλει.

Συνεχίστε να διαβάζετε, υπάρχει και χειρότερο. Ο,τι και να κάνει η εταιρεία πάντα το δημόσιο θα την αποζημιώνει. Δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος του κράτους στην εταιρεία. Οι περιβαλλοντικές καταγγελίες θα εξετάζονται από ιδιώτες επιθεωρητές περιβάλλοντος που θα προσλαμβάνονται και θα πληρώνονται από την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι που εργαλειοποιήθηκαν τόσο καιρό, πετιούνται στο δρόμο καθώς καταργείται η ρήτρα εντοπιότητας για εργαζόμενους και προμηθευτές.

Και το χειρότερο; Η εταιρεία θα έχει προτεραιότητα για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση του μεγαλύτερου μέρους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και όλων των δικτύων και υποδομών της χώρας. Το νερό, το δάσος, ο αέρας, η αλιεία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός της περιοχής θα καταστραφούν. Το βουνό θα αφυδατωθεί με γεωτρήσεις που θα ρίξουν τον υδροφόρο ορίζοντα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καταστρέφοντας όλα τα δάση της περιοχής, ενώ άνω των 2.000 τόνων επικίνδυνης σκόνης θα διαχέονται στους πνεύμονές μας κάθε ώρα, με βάση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ίδιας της εταιρείας.

Από το προφίλ του Κρίτων Αρσένη στο  Facebook

Back to top button