Καστοριά

Λάζαρος Παπαδόπουλος: Στη μάχη κατά του covid ξανά το νοσοκομείο Καστοριάς

Το δίλημμα είναι: «Κρατάω τον κόσμο κλεισμένο ή τον ελευθερώνω μαθαίνοντας του να συμπεριφέρεται;»

«Ρίχτηκε» για άλλη μία φορά στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού το Νοσοκομείο της Καστοριάς. Όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, κ. Λάζαρος Παπαδόπουλος «περιμένουμε να μπούμε σήμερα ξανά στο βαθύ κόκκινο, καθώς παρατηρείται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων». Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το δίλημμα είναι: «κρατάω τον κόσμο κλεισμένο ή τον ελευθερώνω μαθαίνοντας του να συμπεριφέρεται;».

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

«Επιστρατεύθηκε» για άλλη μία φορά το Νοσοκομείο Καστοριάς, καθώς ήδη από προχθές, άρχισε να δέχεται ξανά περιστατικά κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, οι 22 κλίνες της παθολογικής κλινικής μετατράπηκαν σε απλές κλίνες Covid, ενώ τα περιστατικά τα οποία φιλοξενούσε, μεταφέρθηκαν στην χειρουργική κλινική.

«Σήμερα νοσηλεύουμε 4 περιστατικά κορωνοϊού. Μέχρι και προχθές γίνονταν διακομιδές των θετικών κρουσμάτων στα νοσοκομεία άλλων πόλεων. Η αλήθεια είναι ότι καθώς το νοσοκομείο ρίχτηκε στη μάχη πολύ πρόσφατα, δεν έχουμε δει κάποια πίεση. Όμως τα κρούσματα ανεβαίνουν. Έχουμε 63,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Υψηλός αριθμός, γι’ αυτό και περιμένουμε να μπούμε σήμερα ξανά στο βαθύ κόκκινο. Είμαστε χειρότερα και από την Κοζάνη. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι τα 13, ενώ η ηλικία των ασθενών έχει πέσει, αφού έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει μία σημαντική ανοσία στους γηραιότερους», περιγράφει στο GRTimes ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσο και να αυστηροποιηθούν τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν

Ο ίδιος, διακρίνει ότι οι πολίτες, καθώς έχουν κουραστεί, δεν τηρούν πλέον τα μέτρα, ενώ παρατηρεί και ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού. Το δίλημμα, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, είναι «κρατάω τον κόσμο κλεισμένο ή τον ελευθερώνω μαθαίνοντας του να συμπεριφέρεται;».

«Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο να μην ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Τα μέτρα ακόμη και να αυστηροποιηθούν δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, όσο βαθύ και αν είναι το κόκκινο. Όλοι οι πολίτες χρησιμοποιούν καταχρηστικά το μήνυμα στο 13033. Στα σούπερ μάρκετ οι πολίτες συνωστίζονται. Η αστυνομία δεν κάνει επαρκείς ελέγχους και οι ίδιοι οι αστυνομικοί έχουν κουραστεί να τους κυνηγάνε. Υπάρχουν αντιδράσεις. Επίσης, όσοι ηλικιωμένοι μαζεύονταν στα προποτζίδικα κάποτε, τώρα βρίσκονται απέξω. Γύρω από το ΚΑΠΗ τα παγκάκια είναι γεμάτα. Στα πάρκα και στις πλατείες, δεκάδες νέοι πίνουν καφέ, συζητούν και καπνίζουν με τις μάσκες στο πηγούνι. Η αυστηροποίηση των μέτρων δε θα λειτουργήσει», υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όχι στο ταυτόχρονο άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, καθώς οι οικονομικές δυσχέρειες του κλάδου είναι ανεπανόρθωτες. Ωστόσο, διαφωνεί με το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων.

«Η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη. Ας ανοίξει το λιανεμπόριο με μέτρα. Προσωπικά, κρίνω ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο. Η εστίαση, είναι επικίνδυνο να ανοίξει ακόμη. Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 19:00, απ’ ότι φαίνεται δεν λειτούργησε, διότι είμαστε πολίτες της τελευταίας στιγμής. Το σημαντικό όμως είναι να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε επιτέλους. Πάντα τονίζω το τρίπτυχο: μάσκα-απόσταση-πλύσιμο. Μόνο έτσι…», καταλήγει.

grtimes.gr

 

Back to top button