Ελλάδα

Πελώνη: Θα διορθωθούν επιμέρους μέτρα, δεν είναι ώρα να μιλάμε για άνοιγμα

«Δεν χρειάζεται να το κρύψουμε. Όλοι έχουμε κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο είναι αυτονόητο ότι με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε για άνοιγμα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». Στην ουσία η κ. Πελώνη έκανε τη διάκριση μιλώντας για προσαρμογές με στόχο την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα».

Όπως είπε «Μιλάμε άρα για στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων. Προφανώς, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε προσαρμογές για να διορθωθούν επιμέρους μέτρα, που ενδεχομένως να μην λειτούργησαν. Όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 7 το απόγευμα που δημιούργησε ενδεχομένως μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες. Λέμε για διορθώσεις, διότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και αλλάζει ο καιρός. Είναι ένα πλεονέκτημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές, δεδομένου ότι φτιάχνει ο καιρός, και είναι προτιμότερο να είναι οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια. Το βασικό ζητούμενο είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Να στοχεύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία ταυτόχρονα θα δώσει και μια εκτόνωση».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη τόνισε πως «κάθε βδομάδα που κερδίζουμε, έχουμε περί τους 200.000 εμβολιασμούς, οπότε θα πρέπει και αυτό να μπαίνει στην εξίσωση. Όσο χτίζεται αυτό το τείχος ανοσίας, τόσο θα μπορούμε να προχωρούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου. Έχουν ήδη κλειστεί τα πρώτα ραντεβού και φεύγουν τα sms. Την άλλη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις ομάδες που έχουν εμβολιαστεί των 80 και άνω, παρατηρείται μία μείωση στις νοσήσεις αυτή τη στιγμή, που είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο. Είναι το πρώτο αποτύπωμα του εμβολιασμού».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη δικαίωση της απόφασης της κυβέρνησης να μην αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Επιβεβαιώθηκε χθες και από τον EMA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ότι είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που δεν συσχετίζει προβλήματα που, ενδεχομένως, δημιουργήθηκαν σε άλλες χώρες με τον εμβολιασμό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι δεν πρέπει να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης», τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσο περισσότερα εμβόλια υπάρχουν, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη. Σε λίγες ημέρες πάντως, εμείς θα είμαστε στους ένα εκατομμύριο πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση».

ΑΠΕ

Back to top button