ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Σαν σήμερα το 1920: Διδασκαλικό συνέδριο στο Τοιχιό

Τειχόλιστα: 10 Απριλίου 1920Απόσπασμα από την Εφημερίδα Καστορία
“Την παρελθούσαν Πέμπτην 19 Μαρτίου εν Τειχολίστη κατόπιν διαταγής του κ. Επιθεωρητού των Δημοτικών σχολείων Καστορίας από πρωΐας συνήλθον εις το εκεί δημοτικόν σχολείον οι διδάσκαλοι και διδασκάλισσαι των πέριξ χωρίων Αποσκέπου, Σέτομα, Σιστέβου, Βύσιανης, Βλάτσης, Τσερεσνίτσης, Κλοντορόπης, Μπομπόκης και Χολίστης.
Ακριβώς δε, καθώς είχεν υποδείξει εκ των προτέρων, την 10ην π.μ. αφίχθη ο κ. Επιθεωρητής προερχόμενος εκ της κοινότητος Βύσιανης μεταβάς εκείσε προς επιθεώρησιν του δημοτικού σχολείου, ακολουθούμενος και υπό του διευθυντού του σχολείου τούτου.
Το ούτω σχηματισθέν μικρόν συνέδριον των διδασκάλων συνήλθε ίνα ακούσει και ιδιαιτέρως παρά του κ. Επιθεωρητού τινά περί της διδασκαλίας της γραμματικής της νεοελληνικής γλώσσης. Της διδασκαλίας γενομένης, ηκολούθησαν διάφορα πατριωτικά άσματα των μαθητών και των διδασκάλων, οπότε εγένετο η απόλυσις των μαθητών.
Μεσημβρίας δε γενομένης παρετέθη αυτοίς, τη ευγενεί φροντίδι του κ. προέδρου της κοινότητος Δημητρίου Παπαγιάννη και των διδασκάλων της κοινότητος Π. Μούζα και Δ. Τριανταφύλλου γεύμα, μεθ’ ο οι μέν διδάσκαλοι των πέριξ χωρίων απήλθον, ο δε κ. Επιθεωρητής παρέμεινεν ίνα επιθεωρήση την πρόοδον των μαθητών του σχολείου και την επομένην απήλθε διά Καστορίαν.”
Έρευνα : Βασίλης Κωστόπουλος
(Φωτο: οικ. Αρχ. Σ. Παπαθωμά)

Τοιχιό Καστοριας Νοσταλγικές διαδρομές στο βάθος του χρόνου

Back to top button