ΑγροτικάΚαστοριά

Ανακοίνωση της Κτηνιατρικής ΠΕ Καστοριάς για τη γρίπη των πτηνών (οδηγίες)

Από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εκδήλωση νέων εστιών υψηλής παθογονικότητας  γρίπης των πτηνών (κυρίως ο υπότυπος Η5N8),  σε πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, καθώς και σε νοτιότερες περιοχές. 

     Ως εκ τούτου, υποχρέωση όλων των πτηνοτρόφων και των κατόχων οικόσιτων πουλερικών είναι η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης με αρ. 258971/26.08.2008 (Β΄ 1785) «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των μέτρων εκείνων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά στα εκτρεφόμενα, όπως:

προστασία συστημάτων χορήγησης τροφής και νερού,

μη χρήση πόσιμου νερού από ακάλυπτες εξωτερικές δεξαμενές,

αποφυγή κατά το δυνατό της άμεσης επαφής των πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία με άγρια πτηνά με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών μέσων όπως δίχτυα.

      Πολίτες, υπάλληλοι υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά), οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την υπηρεσία μας, καθώς και οι αρμόδιοι κτηνίατροι είναι:

Γκόγκης Χρήστος               τηλ.  2467021978

Δαμιανού Χρήστος              τηλ. 2467071799

   Έντυπο οδηγιών με τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζονται στις εκτροφές πουλερικών (οικόσιτες & συστηματικές), για την αποφυγή μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά στα εκτρεφόμενα. ΕΔΩ

[custom-related-posts title=”ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

 

 

Back to top button