Κόσμος

ΗΠΑ: Σχέδιο – μαμούθ, 3 τρισ. δολ., ετοιμάζουν σύμβουλοι του Μπάιντεν για την οικονομία

Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου ετοιμάζονται να συστήσουν επένδυση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα μέτρων, με στόχο κυρίως την τόνωση της οικονομίας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως ένα μεγάλο σχέδιο κατασκευής υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η εφημερίδα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, γράφει ότι το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα πλούσια νοικοκυριά.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Έπειτα από μήνες εσωτερικών συζητήσεων, οι σύμβουλοι του κ. Μπάιντεν πρόκειται να παρουσιάσουν αυτήν την εβδομάδα στον πρόεδρο μια πρόταση που συστήνει να χωριστεί το οικονομικό πρόγραμμά του σε διακριτά νομοσχέδια, αντί να προσπαθήσουν να περάσουν ένα γιγαντιαίο πακέτο από το Κογκρέσο», εξηγεί το άρθρο.

Επικεντρώνεται σε δύο άξονες

Η πρόταση την οποία συζητούν οι σύμβουλοι του προέδρου εδώ και πολλές εβδομάδες θα επικεντρώνεται σε δύο άξονες: ο ένας θα αφορά τις υποδομές και την «καθαρή» ενέργεια και ο δεύτερος θα δίνει προτεραιότητα στα κυριότερα οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με το CNN.

Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Μπάιντεν είχε μιλήσει για ένα πολυετές σχέδιο ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, στο παρασκήνιο, ωστόσο οι δεύτεροι αντιτίθενται σθεναρά σε οποιοδήποτε δαπανηρό σχέδιο που θα διόγκωνε ακόμα περισσότερο το χρέος των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι ο Δούρειος Ίππος θα αποκαλείται ‘υποδομές’. Αλλά σε αυτόν τον Δούρειο Ίππο θα κρυφτούν όλες οι αυξήσεις φόρων», δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

ΑΠΕ

Back to top button