Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Καστοριανοί οπλαρχηγοί του 1821: Οικογένεια Σπανού


Τέκνα της κωμόπολης Χρούπιστα του Καζά Καστοριάς, σήμερα Άργος Ορεστικό, ήταν η οικογένεια Σπανού. Οι πληροφορίες για τη δράση των μελών της οικογένειας σε επαναστατικές ενέργειες των αρχών του 19ου αι. εναντίον των Οθωμανών είναι πενιχρές και προέρχονται μονάχα από τα απομνημονεύματα ενός νεότερου μέλους, του οπλαρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα Ναούμ Σπανού. Ο Ευάγγελος Σπανός αναφέρεται ως αρχηγός επαναστατικής ομάδας την περίοδο του 1821, ο οποίος φονεύθηκε από τους Οθωμανούς. Εν συνεχεία, καπετάνιος έγινε ο Σέργιος Σπανός, αδερφός του προαναφερθέντα, ο οποίος θανατώθηκε επίσης. Τέλος, ως οπλαρχηγός ονομάζεται και η αδερφή τους Μαρία Σπανού, η επονομαζόμενη Σπανομαρία. Το προσωνύμιο αυτό χαρακτήριζε βέβαια ολόκληρη την οικογένεια μέχρι τον 20ο αι.
Ο τέταρτος γνωστός αδερφός, ο Ναούμ ήταν 8 ετών κατά την έναρξη της Επανάστασης και για τον λόγο αυτό στάλθηκε σε συγγενείς της οικογένειας στη Νιγρίτα Σερρών. Όταν επανήλθε στη Χρούπιστα μετά τη λήξη του πολέμου, ακολούθησε το επάγγελμα του ράφτη, όπως εξάλλου και ο εγγονός του επίσης με το όνομα Ναούμ (1872-1955), ο γνωστός καπετάν Απίκραντος του Μακεδονικού Αγώνα. Τέλος, ο αδερφός του Ναούμ, ο Αρχιμ. Ιωάννης Σπανός (1870-1953) ή γνωστότερος ως παπα-Γιαννάκης ήταν και αυτός Μακεδονομάχος (πράκτορας Β’ τάξης) και πρώτος προσωρινός πρόεδρος της πόλης μετά την απελευθέρωση. Η πατρική οικία των Σπανών δεν σώζεται σήμερα, αλλά γνωρίζουμε την ακριβή της θέση στη συνοικία Βαρόσι, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο.
Οι πενιχρές μας πληροφορίες για το δράση της οικογένειας Σπανού ίσως εμπλουτιστούν μελλοντικά από κάποια δημοσίευση σχετική με το Αρχείο Αγωνιστών Ελληνικής Επανάστασης. Στη λίστα Χιονίδη δεν εμφανίζεται κάποιο σχετικό όνομα.
Βιβλιογραφία: Ν. Σπανός (επιμ. Χ. Σακελλαριάδης), Αναμνήσεις εκ του Μακεδονικού Αγώνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσ/νίκη 1957 | Λ. Παπαϊωνάννου, Άργος πόλη Ορεστίδας, ΜΣ Άργους Ορεστικού «Η Ορεστίς», Άργος Ορεστικό 1996
[Γνωστές απεικονίσεις των πρώτων οπλαρχηγών της οικογένειας Σπανού δεν υπάρχουν. φωτ. 1) Η συνοικία Βαρόσι στο Άργος Ορεστικό κατά τον Μεσοπόλεμο – προσωπικό αρχείο, 2) Ο Ναούμ Σπανός ως Μακεδονομάχος – Ν. Σπανός (επιμ. Χ. Σακελλαριάδης), Αναμνήσεις εκ του Μακεδονικού Αγώνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσ/νίκη 1957, 3) Ο Αρχιμ. παπα-Γιαννάκης Σπανός – Γ. Τσιγκόϊας, λήμμα «Άργος Ορεστικόν (Χρούπιστα)» στο Μακεδονικόν Λεύκωμα, εφ. Φήμη, Φ. Κάπολλας, Θεσσαλονίκη, 1927]

Istorika Kastorias

Back to top button