Κόσμος

Αυστραλία: Μετανάστες με ειδίκευση δεν εργάζονται στον τομέα τους

Σχεδόν το ένα τέταρτο των μεταναστών με ειδίκευση έχει περισσότερα προσόντα από τα απαιτούμενα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης της Αυστραλίας, γνωστής και με το ακρωνύμιο  CEDA, υπολογίζει ότι περίπου το 23% των εργαζομένων μεταναστών με κάποια ειδίκευση, που υπολογίζονται σε περίπου 34.000,  δεν βρίσκουν απασχόληση, βάσει των δεξιοτήτων τους.

Οι λογιστές, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι σεφ, που μεταναστεύουν στην Αυστραλία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους.

Επιπρόσθετα, πολλοί μετανάστες με ειδίκευση αναγκάζονται να εργαστούν ως οδηγοί ταξί, επειδή δεν μπορούν να βρουν εργασία στον τομέα τους.

Η Melinda Cilento, επικεφαλής της CEDA, σημειώνει πως το σύστημα υποδοχής μεταναστών με ειδίκευση στην Αυστραλία, είναι αποτελεσματικό, αλλά, υπάρχουν κάποιοι τομείς που χρειάζονται βελτίωση, ειδικά τώρα που η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία.

«Καθώς ξεφεύγουμε από τη νόσο COVID-19, χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο σύστημα μετανάστευσης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας» είπε η κυρία Cilento.

Η κ. Cilento, πρόσθεσε ότι με δεδομένο το συνεχιζόμενο κλείσιμο των διεθνών συνόρων, ήδη παρατηρούνται αδυναμίες πλήρωσης ειδικευμένων θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, οι εταιρίες αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο εργατικό δυναμικό που θα προωθήσει την ανάπτυξη και τις πρόσθετες επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία.

Η έκθεση αναλύει δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών, για να καταδείξει πως οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι χάνουν εισόδημα αποδεχόμενοι θέσεις εργασίας, για τις οποίες είναι περισσότερο προσοντούχοι απ’ ότι απαιτείται.

Αυτή η αναντιστοιχία, έχει κοστίσει στους εργαζομένους μετανάστες, τουλάχιστον $1,25 δισεκατομμύρια, από τη μη καταβολή δυνητικών μισθών, μεταξύ του 2013 και του 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Η δυσκολία της Αυστραλίας να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις δεξιότητες έχει επιπτώσεις στην οικονομία, προκαλώντας απώλεια παραγωγικότητας και έλλειψη καινοτομίας.

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison, έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει προτάσεις αναθεώρησης του μεταναστευτικού προγράμματος εργαζομένων με ειδίκευση, μόλις ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Το πρόγραμμα αφορά συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται έλλειψη δεξιοτήτων, η οποία καλύπτεται με την παροχή προσωρινών αδειών εργασίας σε περιφερειακές περιοχές.

H ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προωθήσει ορισμένες αλλαγές, όπως το Global Talent Scheme, για να προσελκύσει μετανάστες με ειδικά προσόντα.

Η έκθεση προτείνει την καθιέρωση διαδικτυακής πλατφόρμας δεξιοτήτων, που διευκολύνει την διασύνδεση εξειδικευμένων μεταναστών και εργοδοτών.

Προτείνει, επίσης, να δοθεί στους μόνιμους μετανάστες, πρόωρη πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας – μετά από τέσσερις μήνες αντί για έξι χρόνια – υποστηρίζοντας ότι αυτό θα τους παρείχε καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.

sbs.com.au

Back to top button