Ένα βιβλίο γεμάτο πατρίδα είναι «Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου» το νέο βιβλίο, της αγαπημένης συγγραφέα των παιδιών, Αγγελικής Βαρελλά, από τις εκδόσεις «Πατάκη» με εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή.
Το κείμενό του είναι ένα παραμύθι μέσα στην πραγματικότητα, αφού γράφηκε πριν από εβδομήντα χρόνια, το 1948, όταν η κ. Αγγελική Βαρελλά ήταν ακόμη μαθήτρια στ εβδόμη τότε Γυμνασίου. Ανασύρθηκε νοσταλγικά από το συσσωρευμένο χαρτομάνι της για να μας ταξιδέψει χαρμόσυνα με πρωταγωνιστή ένα χελιδόνι στην άνοιξη του 1821 και , στα γεγονότα που σημάδεψαν το ξεκίνημα της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στις πλαγιές του Χελμού στα Καλάβρυτα.
Το βιβλίο κατακλύζεται από δημοτικά κλέφτικα τραγούδια και εξαιρετικές νατουραλιστικές αναπαραστάσεις τοπίων, προσώπων, γεγονότων που αποδίδουν με λαμπρότητα το χρώμα και το νόημα της ιστορικής εκείνης περιόδου. Ξεχωρίζει όμως ιδιαίτερα για τον ευαίσθητο, συγκινητικό και λυρικό τρόπο που περιγράφεται ο αγώνας για τη λευτεριά, και μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως στις σχολικές επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.
Ένα άλλο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» είναι η πρωτότυπη γλυκιά συλλογή διηγημάτων με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ» από συγγραφείς και εικονογράφους, μέλη της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (ΓΛΣ). Με αφορμή την πανδημία και το κλείσιμο των σχολείων οι δημιουργοί του με περισσή φαντασία, ευρηματικότητα, και χιούμορ προσφέρουν στα παιδιά, και όχι μόνο, τις 10 μικρές απίθανες ιστορίες τους αγγίζοντας σύγχρονα θέματα μέσα από περιπέτειες που ξετρελαίνουν.
Το απρόσμενο χάρισμα μιας ημέρας ολόδικής τους στα παιδιά, εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων που ανατρέπουν τη σχολική ζωή, είναι κάθε φορά η αφορμή για να εκτυλιχθούν με εκπληκτικό τρόπο συγκλονιστικές γεμάτες μυστήριο, συναισθήματα, γνώσεις και εμπειρίες καταστάσεις και γεγονότα, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος.
Το βιβλίο συμπληρώνεται από δραστηριότητες που εμπλέκουν τα παιδιά με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο στην ενασχόλησή τους με το περιεχόμενό του.
Αλίκη Καζταρίδου
Υ.Γ.: Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (ΓΛΣ) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ξεκίνησε το 1955 με σκοπό την προώθηση της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Την τελευταία δεκαετία με τη συνεργασία Σχολικών Συμβούλων, Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς , Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΓΛΣ υλοποιήθηκαν πολλά προγράμματα φιλαναγνωσίας σε όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία της Π.Ε Καστοριάς.