Καστοριά

ΛΑΡΚΟ: Εντός της εβδομάδας η λίστα των τελικών υποψήφιων επενδυτών και για την Καστοριά

Μέσα στην εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής που διενεργούν τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να ανακοινώσουν τις λίστες με τους υποψήφιους επενδυτές που θα περάσουν στην τελική φάση για τη διεκδίκηση του εργοστασίου και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των μεταλλείων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δύο φορείς βρίσκονται σε συντονισμό μεταξύ τους, ώστε οι διαδικασίες να κινούνται παράλληλα. Κατά τις ίδιες πηγές ο έλεγχος και η αξιολόγηση των φακέλων των έξι επενδυτικών σχημάτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, φέρεται να έχουν ολοκληρωθεί. Μάλιστα εστάλησαν, όπως έγραψε το energypress, και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το αν τίθεται από κάποια συμμετοχή θέμα εθνικής ασφάλειας.

Τα έξι επενδυτικά σχήματα που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι:

1. COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED

2. GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG

3. MYTILINEOS S.A.

4. SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED

5. THARISA PLC

6. TRAFIGURA GROUP Pte Ltd

Η επόμενη φάση θα σηματοδοτήσει και την εκκίνηση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ. Δηλαδή όσοι περάσουν θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου προκειμένου να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα και να προχωρήσουν στη συνέχεια στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας (περιοχή Άγιος Ιωάννης), της Καστοριάς κι άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

energypress.gr

 

Back to top button