Καστοριά

Αυτοπορτραίτο: Είναι τελικά selfie; (της Ελένης Σαββαρίκα)

αυτοπορτραίτο καραντίνας

Το αυτοπορτραίτο τότε και σήμερα

   Το αυτοπορτραίτο, δηλαδή η απεικόνιση του ίδιου του καλλιτέχνη μέσα στο έργο, δεν είναι μια έννοια άγνωστη στην τέχνη. Σίγουρα δεν περίμενε τον 21ο αιώνα και τα selfie με τις κάμερες των smartphones για να πραγματωθεί. Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης έχουν ζωγραφίσει τον εαυτό τους ή έχουν φροντίσει να τον συμπεριλάβουν περίτεχνα μέσα σε μεγάλα έργα αντί της τυπικής υπογραφής τους. Ο Vincent Van Gogh κατά τη διάρκεια της ζωής του έκανε δεκάδες αυτοπορτραίτα, ο Albrecht Durer ζωγράφισε το εαυτό του σαν τον Χριστό, ο Egon Schiele σε σκανδαλώδεις στιγμές και η Frida Kahlo χρησιμοποίησε τα ζωγραφικό της ταλέντο για να εκφράσει και να δείξει την βασανισμένη της ψυχοσύνθεση. Η λίστα πρακτικά είναι ατελείωτη. Ακόμα και ο Michelangelo ζωγράφισε τον εαυτό του στην Καπέλα Σιξτίνα. Και στην φωτογραφία όμως το αυτοπορτραίτο εμφανίστηκε πολύ νωρίς.

  Το αυτοπορτραίτο αρχικά υπηρετούσε πρακτικούς λόγους, μιας και οι ερευνητές και όσοι πειραματίζονταν με το νέο μέσο χρειάζονταν ένα μοντέλο για να κάνουν δοκιμές. Το πιο βολικό μοντέλο ήταν…

Συνέχεια στο maxmag.gr

Ελένη Σαββαρίκα: Γεννήθηκα το 1994 στην Καστοριά αλλά μεγάλωσα Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Επικοινωνία και Ψηφιακά Μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Φοιτώ στο ΙΕΚ Καστοριάς του τμήματος Φωτογραφίας και είμαι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς. Γράφω όπου βρω από τότε που με θυμάμαι. Φωτογραφίζω ό,τι κάνει κλικ στην ψυχή μου. Αγαπώ τα βιβλία, το ραδιόφωνο και τα ταξίδια.

ΦΩΤΟ: Ελένη Σαββαρίκα

Back to top button