Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

“Παγώνει” τα έργα ΑΠΕ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ποιες περιοχές θα περιλαμβάνονται στις ζώνες αποκλεισμού

Λευκή …επιταγή από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης για να μην προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις επενδύσεων ΑΠΕ, εάν δεν προηγηθεί η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Σχέδιο (ΕΧΣ).

Ο περιφερειάρχης ζήτησε εξουσιοδότηση από όλες τις παρατάξεις του Συμβουλίου προκειμένου να βάλει «φρένο» στα προβλήματα που δημιουργούν στον αγροτικό πληθυσμό οι αθρόες δεσμεύσεις εδαφών για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων από επενδυτές της κατηγορίας «είδα φως και μπήκα», οι οποίοι δίχως οικονομικά εχέγγυα έχουν υποβάλλει αιτήσεις και πολλοί έχουν λάβει και βεβαιώσεις παραγωγού από τη  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο κ. Κασαπίδης σχεδιάζει να αναθέσει για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την εκπόνηση ενός ΕΧΣ, το οποίο θα οργανώνει τον χώρο και θα προσδιορίζει το ποιες περιοχές θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, ενώ θα αντιμετωπίσει  κρίσιμα προβλήματα χρήσεων γης και θα προτείνει τη δημιουργία «ζωνών αποκλεισμού και ζωνών καταλληλόλητας για την χωροθέτηση ΑΠΕ».

Ποιες περιοχές θα περιλαμβάνονται στις ζώνες αποκλεισμού

Στις ζώνες αποκλεισμού θα περιλαμβάνονται οι περιοχές με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία,  αρδευόμενες εκτάσεις, λίμνες,  κορυφές και κορυφογραμμές. Εξαίρεση για δημιουργία πάρκων – ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος της άρδευσης των καλλιεργειών – σχεδιάζεται να δοθεί μόνο στους ΤΟΕΒ.Όσον αφορά στις ζώνες καταλληλόλητας για επενδύσεις, από αυτές θα εξαιρούνται οι περιοχές Natura.  Επίσης, ο κ. Κασαπίδης, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η κατάτμηση εκτάσεων όπου κατασκευάζονται μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες των 499 kw και 999 kw.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ζητά να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην αδειοδότηση και στην εγκατάσταση επενδύσεων ΑΠΕ,  κυρίως φωτοβολταϊκών αλλά και αιολικών πάρκων στην Δυτική Μακεδονία.

Το ΕΧΣ, αφού ολοκληρωθεί,  θα υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κασαπίδης, μιλώντας  στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το ισχύον πλαίσιο, το οποίο εκπονήθηκε το 2008 είναι παρωχημένο, καθώς τότε ο λιγνίτης συμμετείχε ως κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ενώ σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή έχει πάρει τον …δρόμο της απολιγνιτοποίησης.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, από τις κατατεθειμένες αιτήσεις για φωβτοβολταϊκά στη  Δυτική Μακεδονία που ανέρχονται στα 15,6 GW, τα 13,6 GW αφορούν πάρκα ισχύος άνω του 1 MW. Όπως τόνισε, δεν είναι αντίθετος στις πράσινες επενδύσεις ΑΠΕ, αλλά είναι η  άναρχη χωροταξική τους τοποθέτηση που τον βρίσκει αντίθετο. Γι΄ αυτό, όπως επεσήμανε, στο εξής για να ληφθούν αποφάσεις από την Περιφέρεια θα πρέπει να ισχύσουν δύο βασικές προϋποθέσεις: η   δημιουργία Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, αλλά και η  συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στα όργανα των αποφάσεων που εγκρίνουν τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Το τελευταίο το έχει υποβάλλει και ως πρόταση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, παράλληλα με το αίτημα να απαγορευτεί η χωροθέτηση ΑΠΕ σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.200 μέτρων.

Επιπλέον, ο κ. Κασαπίσης, μιλώντας για τους αγρότες των οποίων οι παραγωγικές μονάδες βρίσκονται σε εκτάσεις που έχουν δεσμευθεί για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, υπογράμμισε ότι η νομική ομάδα της Περιφέρειας διερευνά την περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν απέκλεισε την πιθανότητα προσφυγής στα ελληνικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφώνησαν να ετοιμάσουν άμεσα τις προτάσεις τους ώστε να συνταχθεί ένα κείμενο αρχών και  όρων για τις επενδύσεις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία και στο Μαξίμου ώστε να υιοθετηθεί  από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Κασαπίσης, κινείται εκτός κομματικής γραμμής,  αποτελεί ζητούμενο γιατί το «γαλάζιο» παιδί που στηρίχθηκε από τη ΝΔ κήρυξε αντάρτικο βάζοντας εμπόδια στον κυβερνητικό σχεδιασμό της ανάπτυξης των ΑΠΕ ως αντίβαρο στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

worldenergynews.gr

 

Back to top button