Κόσμος

BookTok: Η τάση στο TikTok που στέλνει παλιά βιβλία στη λίστα των bestsellers

Το ΤikTok έχει δημιουργήσει σχεδόν κάθε παράξενη τάση που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν σε εκδοχή μιούζικαλ την ταινία animation της Pixar «Ratatouille». Από το TikTok αναδείχθηκε η αισθητική #cottagecore αναπαράσταση της ζωής στην εξοχή με εικόνες στη φύση, άνετα ρούχα, αέρινα φορέματα, φαρδιά πουλόβερ, λουλούδια στα μαλλιά και ενασχόληση με το πλέξιμο, ζαχαροπλαστική και άλλα.

Το BookTok είναι η ταχύτερη λέσχη βιβλίων που θα επισκεφθείτε ποτέ. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, οι χρήστες παρουσιάζουν σε βίντεο προτεινόμενα βιβλία, καταγράφουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εαυτούς τους να διαβάζουν ή δείχνουν τις αντιδράσεις τους για το τέλος ενός μυθιστορήματος.

Στο #BookTok δημοσιεύονται κριτικές, στις οποίες περιλαμβάνονται πληροφορίες που αποκαλύπτουν την πλοκή, εικόνες με βιβλιοθήκες με βιβλία ταξινομημένα ανά χρώμα εξώφυλλου και ακόμη βίντεο με χρήστες που αναπαριστούν λογοτεχνική σκηνή μάχης, με πλήρη εξοπλισμό.

Τα λογοτεχνικά έργα στο BookTok κατηγοριοποιούνται με βάση λίστες όπως «βιβλία που με έκαναν να κλάψω», «βιβλία που με κατέστρεψαν», «βιβλία που με κράτησαν ξάγρυπνο έως τις 3 τα ξημερώματα», «βιβλία που θα πουλούσα την ψυχή μου για να διαβάσω ξανά».

Μέσω του BookTok δημιουργήθηκαν και φιλίες, ομάδες βιβλιόφιλων που ανταλλάσσουν βιβλία, αλλά είναι επίσης χώρος για διαφωνίες και αρνητισμό, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι χρήστες. Το βιβλίο της Μάντλιν Μίλερ «Το τραγούδι του Αχιλλέα» (The Song of Achilles) που κυκλοφόρησε το 2012 γνωρίζει νέα επιτυχία χάρη στη νέα τάση.

Δημοφιλείς τίτλοι είναι το «Six of Crows» μυθιστόρημα φαντασίας του Λι Μπαρντούγκο, το «From Blood and Ash» της Τζένιφερ Άρμεντράουτ και το «The Cruel Prince» της Χόλι Μπλακ, όπως και η σειρά «A Court of Thorns and Roses» (Αγκάθια και τριαντάφυλλα) της Σάρα Τζ. Μάας.

Αρκετές νέες συγγραφείς όπως οι Φιόνα Λούκας, η Έλι Χινζ και η Άνα Χουάνγκ χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναγνωστών ή να συζητήσουν πρακτικά βήματα για την είσοδο στον κόσμο της λογοτεχνίας.

ΑΠΕ

Back to top button