Κόσμος

Γερμανία: Το Μόναχο χαλαρώνει ξανά τα μέτρα

Σύντομο και αυστηρό lockdown ζητά ο Πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν στο Μόναχο από την Κυριακή του Πάσχα θα χαλαρώσουν ξανά την Τετάρτη.

Μετά την υπέρβαση του κρίσιμου ορίου συχνότητας των 100 κρουσμάτων την Μεγάλη Παρασκευή (των καθολικών) στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, την Κυριακή του Πάσχα τέθηκε σε ισχύ το λεγόμενο “φρένο έκτακτης ανάγκης” για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επειδή όμως ο δείκτης συχνότητας ήταν κάτω από 100 για τρεις ημέρες από το Μεγάλο Σάββατο έως και την Δευτέρα του Πάσχα, τα αυστηρότερα μέτρα θα παύσουν να ισχύουν από την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της πόλης του Μονάχου. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα ισχύει πλέον και θα επιτραπεί στα καταστήματα, τα μουσεία και τον ζωολογικό κήπο να ανοίξουν ξανά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), η συχνότητα των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών στο Μόναχο ήταν 96,1 την Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα η τιμή ήταν 94,5. Το RKI επισημαίνει εν τούτοις ότι ο αριθμός των λοιμώξεων κατά τις δημόσιες αργίες ενδέχεται να ανακοινωθεί με καθυστέρηση από τις υγειονομικές αρχές και ότι είναι πιθανόν να έχουν γίνει λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε πολίτες.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλη την Βαυαρία. Ένα μεγάλο μέρος των περιφερειών και των αστικών περιοχών του εν λόγω κρατιδίου έχει ξεπεράσει την τιμή των 100 κρουσμάτων. Πρώτη στην κατάταξη σήμερα, Δευτέρα, ήταν η πόλη του Χοφ με 469,2 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μια εβδομάδα.

 

Σύντομο και αυστηρό lockdown ζητά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ

Αυστηρό και σύντομο lockdown – «γέφυρα» ζητά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ‘Αρμιν Λάσετ, προκειμένου «να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Λάσετ, η φυσική παρουσία στην εργασία και οι προσωπικές επαφές θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες. «Η Γερμανία βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα μπορούσαμε να μπούμε σε άλλη φάση», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ζήτησε ακόμη να πραγματοποιηθούν ήδη στις 12 Απριλίου οι σχετικές διαβουλεύσεις της Καγκελαρίου με τους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων, αυτή τη φορά όμως με φυσική παρουσία και όχι με τηλεδιάσκεψη. Τα μέτρα θα πρέπει, όπως είπε, να έχουν προετοιμαστεί σωστά και να ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, αν θα πρέπει το ομοσπονδιακό κράτος να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες για τον έλεγχο της πανδημίας αφαιρώντας τες ουσιαστικά από τα κρατίδια, ο κ. Λάσετ εξήγησε ότι δεν θα είχε αντίρρηση, αντέτεινε ωστόσο ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα εάν οι αποφάσεις λαμβάνονταν από κοινού με τις τοπικές κυβερνήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την απροθυμία πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων να επιβάλουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις περιοχές τους και είχε προειδοποιήσει ότι, αν η κατάσταση δεν άλλαζε, δεν θα διστάσει να παρέμβει, επιβάλλοντας ενιαίους κανόνες σε όλη τη χώρα. «Αυτός είναι ο όρκος του αξιώματός μου. Αυτή την υποχρέωση έχω. Δεν θα μείνω απλός παρατηρητής», είχε πει χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Επικρίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες το “lockdown-γέφυρα” που προτείνει ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ – Υπέρ των αυστηρών μέτρων η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ

Ασυνεπή χαρακτηρίζει την πολιτική του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του -αντιπολιτευόμενου στο κρατίδιο αυτό – Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Τόμας Κουτσάτι.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός άσκησε δριμεία κριτική μετά την πρόταση Λάσετ για σύντομο αυστηρό «lockdown-γέφυρα» ώστε να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων και να αντιμετωπισθεί το τρίτο κύμα του κορονοϊού στην Γερμανία. «Η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού του Λάσετ είναι ασυνεπής. Ενώ ο πρωθυπουργός (της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) Άρμιν Λάσετ εισάγει έναν νέο όρο, το «lockdown-γέφυρα», χωρίς να τον συνδέει με συγκεκριμένα μέτρα, οι ταξιδιώτες από την Ολλανδία που έρχονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πρέπει να επιδείξουν μόνο ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ των τελευταίων 48 ωρών. Αυτό δεν είναι μόνο ασυνεπές, αλλά δείχνει επίσης ότι οι πράξεις και οι λέξεις δυστυχώς συχνά δεν συμβαδίζουν με τον Άρμιν Λάσετ. Λίγο λιγότερη ρητορική και πιο αποφασιστική δράση θα έκανε καλό στη διαχείριση του κορονοϊού από την τοπική κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Κουτσάτι σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».

Πάντως, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ κάλεσε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας. «Τώρα χρειάζεται ένας “ ριζοσπαστικός κυματοθραύστης”. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν εν προκειμένω ένα δεσμευτικό εθνικά ενιαίο κλιμακωτό σχέδιο. Αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις και να ψηφιστεί από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag)», δήλωσε η πράσινη πολιτικός στην εφημερίδα «Die Welt».

Όχι καταρχάς από την κυβέρνηση στην εσπευσμένη διάσκεψη κρατιδίων-καγκελαρίου που πρότεινε ο πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ

Όχι καταρχάς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης –μέσω κύκλων της– στην επισπευσμένη διαβούλευση μεταξύ των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου για λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, την οποία πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για διαβουλεύσεις εάν κριθεί απαραίτητο. Μια τέτοια διάσκεψη των πρωθυπουργών των κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να είναι σαφές εκ των προτέρων ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Μια εσπευσμένα καθορισμένη διάσκεψη με εντελώς διαφορετικές ιδέες μεταξύ των κρατιδίων δεν επιτρέπεται να ξαναγίνει. Γι αυτό και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία», σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σχεδίαζαν αρχικά την σύγκληση της εν λόγω κοινής διάσκεψης για τις 12 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός σύντομου αυστηρού «lockdown-γέφυρας», με το οποίο να γεφυρωθεί ο χρόνος έως ότου εμβολιαστούν πολλοί άνθρωποι και ζήτησε να εξεταστεί η επίσπευση της διάσκεψης. «Η κατάσταση απαιτεί να ξαναδούμε πολλά θέματα. Με την εκτίμησή μου αυτή συμφωνούν πολλοί πρωθυπουργοί κρατιδίων, η καγκελάριος και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (αμφότεροι CDU)», πρόσθεσε.

ΑΠΕ

Back to top button