Δημοσιογράφοι και εκδότες που έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα
Πρώτο θύμα το 1878, ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου Τσαρλς Ογκλ, για τον θάνατο του οποίου υπάρχουν δύο σενάρια: ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο Πήλιο ή ότι δολοφονήθηκε από Τούρκους στρατιώτες.
Ο Καστοριανός δεξιοτέχνης τυπογράφος Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου ξεκίνησε την έκδοση της σατυρικής εφημερίδας “Η Αηδών” περί το 1893 στη Λάρισα. Λέγεται πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία λόγω ξυλοδαρμού από μπράβους ισχυρού κομματάρχη της Λάρισας, ο οποίος θίχτηκε από κάποιο σατυρικό δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφερόταν στο πρόσωπό του.
Δολοφονία Ανδρέα Καβαφάκη στις 21 Φεβρουαρίου 1922 έξω από το σπίτι του στην οδό Τροίας. Ο Ανδρέας Καβαφάκη το 1916 ίδρυσε την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Τον Αύγουστο του 1946 δολοφονήθηκε δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Κώστα Βιδάλη από παρακρατικούς της Θεσσαλίας, τη δράση των οποίων ερευνούσε.
Στις 16 Μαΐου του 1948 ένας ψαράς βρίσκει στο Θερμαϊκό το πτώμα του Αμερικάνου δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ , δεμένο χειροπόδαρα, πυροβολημένο με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, εκδότης της «Βραδυνής» δολοφονήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1983. Η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» ανέλαβε την ευθύνη, αλλά λίγο καιρό μετά, αρνήθηκε κάθε συμμετοχή. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί ο ένοχος της δολοφονίας.
Ο Νίκος Μομφερράτος, εκδότης της «Απογευματινής», πέφτει νεκρός με τον οδηγό του Παναγιώτη Ρουσέτη, στις 21 Φεβρουαρίου του 1985. Την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε η «17 Νοέμβρη».
Η «17 Νοέμβρη» στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, δολοφόνησε τον δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη.
Στις 19 Ιουλίου του 2010 Σωκράτη Γκιόλια δολοφονείται από πυρά της «Σέχτας Επαναστατών», η οποία ανέλαβε την ευθύνη.
Τελευταία είναι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ στον Άλιμο στις 9 Απριλίου 2021. Ο δημοσιογράφος έχει δεχθεί τουλάχιστον έξι σφαίρες σε όλο του το σώμα, ενώ στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκαν συνολικά 17 κάλυκες.
Με πληροφορίες από εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και wikipedia