Κόσμος

Εμβόλιο Sputnik V : «Καλύτερο από τα άλλα» στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο νοτιοαφρικανικό  στέλεχος της Covid-19, παρόλα αυτά προσφέρει υψηλότερα επίπεδα προστασίας από άλλα εμβόλια, υποστήριξε την Παρασκευή ο επικεφαλής των δημιουργών του εμβολίου.

«Σε ό,τι αφορά το ‘νοτιοαφρικανικό’ παραλλαγμένο στέλεχος, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το Sputnik V μειώνεται, όπως συμβαίνει και με όλα τα άλλα εμβόλια» δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ του Ινστιτούτου «Γκαμαλέγια» στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Επέμεινε πάντως ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι μικρότερη στο Sputnik V συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.

Όπως ανέφερε ο Γκίντσμπουργκ, το εύρημα αυτό προέρχεται από μελέτη στις ΗΠΑ στην οποία «δεν είχαν καμία συμμετοχή» οι Ρώσοι ερευνητές.  Στη μελέτη εξετάστηκαν δείγματα αίματος από λήπτες του Sputnik V στην Αργεντινή, είπε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ δήλωσε πως τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης επιβεβαιώνουν αυτά αυτό που είχε βρει η ομάδα του στο κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας.

«Έχει καταδειχθεί επίσης πως από όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το Sputnik V… είναι καλύτερο στο να εξουδετερώνει το ‘βρετανικό’ παραλλαγμένο στέλεχος» είπε ο Γκίντσμπουργκ.

ΑΠΕ

Back to top button