Καστοριά

Τεράστια περιβαλλοντική πληγή στο λεκανοπέδιο της Καστοριάς (του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου)

Ο συνδυασμός του λαβωμένου βουνού με την ευρύτερη περιοχή είναι πέρα για πέρα αποκαρδιωτικός

Ενώ η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στον αστερισμό της μεταλιγνιτικής εποχής ο Δήμος Καστοριάς πανηγυρίζει με διθυραμβικές ανακοινώσεις για την δήθεν επιτυχία της δημοπράτησης του λατομείου.
Το λατομείο λειτουργεί ίσως και πάνω από εβδομήντα έτη , άλλοτε σε πλήρη ανάπτυξη και άλλοτε σε μειωμένη . Άλλοτε σε περίοδο οικονομικής ευμάρειας και άλλοτε σε περίοδο οικονομικής παρακμής . Άλλοτε χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άδεια λειτουργίας.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το λατομείο πλέον απειλεί την ισορροπία του περιβάλλοντος .Ήδη όλα αυτά τα χρόνια έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις παρακείμενες οικίες με τους δυναμίτες που χρησιμοποιούσαν για το σπάσιμο των βράχων ( τα φουρνέλα).
Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια περιβαλλοντική πληγή στο λεκανοπέδιο της Καστοριάς η οποία πλήττει ανεπανόρθωτα την συνολική εικόνα του τοπίου . Άμεσα πληττόμενες είναι οι περιοχές Κρεπενης , Δισπηλιου και Αμπελοκήπων .
Αντί να ανοίξει η κουβέντα για εξεύρεση νέας περιοχής εξόρυξης αδρανών υλικών , μη θεατή από οικισμούς , πανηγυρίζουμε για την εκμίσθωση και την περαιτέρω εξόρυξη αδρανών υλικών .
Ήδη η εξόρυξη έχει φτάσει στα σωθικά του όρους Σινιάτσικο (τοποθεσία Σαρακίνα). Η θέα του βουνού προκαλεί θλίψη , η ανθρώπινη παρέμβαση έχει ξεπεράσει κάθε όριο σεβασμού στην φύση . Ο συνδυασμός του λαβωμένου βουνού με την ευρύτερη περιοχή , οικιστική ή όχι είναι πέρα για πέρα αποκαρδιωτική .
Τα αδρανή υλικά που είναι αναγκαία για την οδοποιία και για αλλά έργα μπορούν να εξευρεθούν σε άλλες περιοχές έτσι ώστε να μην προσβάλλεται τουλάχιστον η αισθητική του τοπίου .
Αντί να ανορθώσει ο Δήμος Καστοριάς το ανάστημα του και ξεδιπλώσει τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, δηλαδή να πράξει το αυτονόητο, αποφασίζει στην οριστική και αμετάκλητη , ανεπανόρθωτη καταστροφή της αισθητικής του τοπίου και της οριστικής ρήξης με το περιβάλλον .
Αντί να μιλάνε για οριστικό κλείσιμο του κεφαλαίου «λατομείο Μαυροχωρίου» σχεδίασαν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου , μιας νέας εποχής για το λατομείο του όρους Σινιάτσικου (Σαρακίνα) το οποίο θα καταστρέψει ότι θα μπορούσε να αποκατασταθεί.
Οι δήθεν κατά καιρούς περιβαλλοντικές ευαισθησίες των αρχών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του τόπου μας, Δήμου , Αντιπεριφέρειας , Περιφέρειας, βουλευτών και άλλων καθ’υλην αρμοδίων διευθύνσεων και φορέων δεν υπάρχουν .
Αντί να μιλάνε για μετεγκατάσταση , πανηγυρίζουν για την απόλυτη μελλοντική καταστροφή , αδιαφορώντας προκλητικά για τις διαφαινόμενες αρνητικές συνέπειες σε κάθε επίπεδο της ευρύτερης περιοχής .
Η υποθήκευση του φυσικού περιβάλλοντος θα αποτελέσει βαρύ τίμημα για τις επόμενες γενιές !

Back to top button