Κόσμος

Οικονομικά αντίποινα από την Τουρκία κατά 4 ιταλικών εταιρειών για τις δηλώσεις Ντράγκι

Μόλις την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν “δικτάτορα”, κάτι που εκνεύρισε φανερά την Τουρκική Κυβέρνηση.

Η Τουρκία ζητά από την ιταλική Κυβέρνηση να απολογηθεί επί του φραστικού επεισοδίου. Αφού όμως η ιταλική απάντηση δεν ήρθε μέχρι στιγμής, η Τουρκία προχωρά σε οικονομικά αντίποινα, με επιπτώσεις σε τουλάχιστον 4 ιταλικές εταιρείες.

Σήμερα το πρωί η ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε πως η Τουρκία αποφάσισε να “παγώσει” – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – την αγορά δέκα ελικοπτέρων AW169 προοριζόμενα για την τουρκική στρατιωτική σχολή.

Η αγορά, ύψους 70 εκ ευρώ, θα ήταν η πρώτη μιας σειράς παραγγελιών ύψους πλέον των 150 εκ Ευρώ, και η εταιρεία που θα υποστεί τις οικονομικές αυτές απώλειες είναι η ιταλική κρατική τεχνολογική holding Leonardo.

Επίσης, η La Repubblica συνεχίζει λέγοντας πως το πάγωμα των συμβολαίων αφορά και την Ansaldo Energia και άλλες δύο αδιευκρίνιστες ιταλικές εταιρείες.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο ετήσιος τζίρος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μέχρι πριν την πανδημία ήταν στα 17 δισ ευρώ.

Σημειωτέον, μια από τις εταιρείες κολοσσός είναι η Ferrero, η εταιρεία παραγωγός της σοκολάτας Nutella, που εισάγει φουντούκια από την Τουρκία, και αυτή με ένα τζίρο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Αναμένονται εξελίξεις.

ertnews.gr/Κρίστιαν Μαυρής

Back to top button