Με «όπλο» τα self test η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της χώρας. Μετά την επιτυχημένη, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από μαθητές και εκπαιδευτικούς – βάσει των οποίων κατά την πρώτη εφαρμογή εντοπίστηκαν πάνω από 500 κρούσματα κορονοϊού – υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αποτελέσουν ένα σημαντικότατο, συμπληρωματικό εργαλείο και για το άνοιγμα περαιτέρω οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και στην ανάσχεση της πανδημίας.
Ήδη τρέχει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test και συνολικά το επόμενο διάστημα αναμένονται 30 εκατ. τεστ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ως τον Μάιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει στην Επιτροπή των Επιστημόνων προς εξέταση την πρόταση να ανοίξουν τη Δευτέρα και τα φροντιστήρια, μαζί με τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής.
Παράλληλα την Παρασκευή οι Ειδικοί θα εξετάσουν εκ νέου αν υπάρχει το περιθώριο για ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές με το αυτοκίνητο για σωματική άσκηση (κωδικός 6).
Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι να υπάρξει πτωτική τάση των κρουσμάτων και κυρίως να έχει αποκλιμακωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Πάσχα στο χωριό και το εξοχικό ή στο… σπίτι μας;
Προβληματισμός υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με τη δυνατότητα απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις γιορτές του Πάσχα, σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι απολύτως διαχειρίσιμη.
Εικόνες σαν τις περσινές, με συγκεντρώσεις σε σπίτια, αυλές και ταράτσες εκτιμάται πως είναι ένα πιθανό σενάριο αν δεν ανοίξουν οι μετακινήσεις.
Γι’ αυτό το λόγο συνομιλητές του Πρωθυπουργού εκφράζουν την άποψη πως δεδομένου ότι η εστίαση θα είναι κλειστή, το Πάσχα στο χωριό ή στο εξοχικό, σε ανοιχτούς χώρους, θα είναι πιο ασφαλές και παράλληλα θα αποτελέσει μια βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους πολίτες.
Εξοδος με self-testing. Ποια θα είναι η διαδικασία
Αν και η συζήτηση για το Πάσχα είναι πρόωρη και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους Επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, εν τούτης η όποια συζήτηση για Πάσχα στο χωριό έχει ως προϋπόθεση το self testing.
Η πρόταση που συζητείται είναι να ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτή στα σχολεία.
Ο πολίτες θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας.
Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό test, και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορονοϊό θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα αναμένεται να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να γίνουν από όλους όσοι μετακινηθούν αυτοδιαγνωστικά τεστ και δειγματοληπτικός έλεγχος στις εξόδους των πόλεων.
Ως το αργότερο την Παρασκευή 23 Απριλίου, στην τελική ευθεία για το Πάσχα, οι Ειδικοί θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.
“Πράσινο διαβατήριο” και για τους εμβολιασμένους Έλληνες;
Το ορόσημο για το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων είναι η 14η Μαίου, οπότε και σχεδιάζεται το άνοιγμα του τουρισμού. Λίγες ημέρες πριν, στις 10 Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.
Και από τη στιγμή, που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό, θεωρητικά αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί για τους Έλληνες πολίτες ανά την Επικράτεια.
Ωστόσο σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμη περιοχές σε “κόκκινο” ή “βαθύ-κόκκινο” χρώμα, υπάρχει η συζήτηση στο τραπέζι να έχουν ίδια δικαιώματα (μετακινήσεις, ταξίδια κλπ) με τους τουρίστες, καταρχήν οι εμβολιασμένοι Έλληνες. Όλα ωστόσο θα κριθούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι οι τουρίστες οι οποίοι θα εισέρχονται στη χώρα μας, είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς, θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (“πράσινο διαβατήριο”) ή αρνητικό τεστ.