Οι συνθήκες δεν επέτρεψαν και φέτος να πραγματοποιηθούν «δια ζώσης» οι εκδηλώσεις “ΠΑΠΑΡΡΟΔΕΙΑ 2021“, όμως – και φέτος – ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού αποδίδει τιμές στους 13 ηρωικά πεσόντες Έλληνες στη μάχη του Δισπηλιού, στις 15-4-1941, με τους Γερμανούς εισβολείς.
Τιμή και ευγνωμοσύνη στον Ταγματάρχη Πυροβολικού Ιωάννη Παπαρρόδου, και ιδρυτή του 1ου τάγματος χιονοδρόμων καταδρομέων, στον ανθυπολοχαγό Άγγελο Βενετσάνο και στους 11 στρατιώτες (δυστυχώς αγνώστων στοιχείων), που έπεσαν υπέρ της πατρίδας. Ο Παπαρρόδου, που δεν παραδινόταν παρά τις συστάσεις των Γερμανών στα ελληνικά, θανατώθηκε από κοντινή βολή περιστρόφου στη θέση «Αλατίστρα», 200 μέτρα νότια του χωριού Δισπηλιού.
Στο Ηρώο του Δισπηλιού βρίσκεται η προτομή του Ι. Παπαρρόδου και οι ήρωες αναπαύονται στα κοιμητήρια του χωριού.
Την ίδια ημέρα, σε αυτήν την ηρωική μάχη του ελληνικού στρατού, μερικές μονάδες του υπό τις διαταγές του Υποστράτηγου Σωτήριου Μουτούση, αντιμετώπισαν ηρωικά, όλη τη μέρα, τις γερμανικές μεραρχίες και ειδικά την επίλεκτη γερμανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία «SS – Σωματοφυλακή Αδόλφου Χίτλερ» (LSSAH), έτσι ώστε να αποτραπεί τελικά ο εγκλωβισμός του ελληνικού στρατού, ανατολικά και νότια από τους Γερμανούς και βόρεια από τους Ιταλούς.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι την ίδια μέρα, έπεσε ηρωικά μαχόμενος εναντίων των Γερμανών και ο Ίλαρχος Κλείτος Χατζηλιάδης στο διπλανό χωριό Αμπελόκηποι, καθώς και πολλοί άλλοι που παραμένουν άγνωστοι.
Επιθυμώντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των πεσόντων του 1940 – 41, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού καταθέτει νοερά στεφάνι στο Ηρώο του Ιωάννη Παπαρρόδου Ταγματάρχη Πυροβολικού, τιμώντας τους ήρωες μας.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Δήμητρα Βασιλείου
Η Γεν. Γραμματέας
Ελένη Τσιόλα
Χαιρετισμοί της εκδήλωσης από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, καθώς και από τον Δήμαρχο Λαμίας
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ
Βουλευτής Ν. Καστοριάς – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Ταγματάρχης (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννης Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού πολέμησε ηρωικά με τους άνδρες του τέτοιες ημέρες του 1941 κοντά στο Δισπηλιό. Κατάφερε να καθυστερήσει σημαντικά τις επερχόμενες ορδές των Γερμανικών SS που εξοπλισμένοι σαν αστακοί προέλαυναν και κατελάμβαναν την Ελλάδα η οποία συνέχισε να μάχεται αν και λαβωμένη από τον πολύμηνο σκληρό αγώνα με τους φασίστες Ιταλούς. Ο Παπαρρόδου αγωνίσθηκε μέχρι ενός, πέφτοντας νεκρός αρνούμενος να παραδοθεί.
Χαιρετίζω και συγχαίρω τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού που εδώ και χρόνια αγωνίζεται να αναδείξει και να διατηρήσει άσβεστη την ιστορική μνήμη της «άγνωστης» μάχης του γενναίου Έλληνα και των ανδρών του διοργανώνοντας τα «Παπαρρόδεια».
ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ
Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία
Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού για τη διοργάνωση της διαδικτυακής εκδήλωσης μνήμης προς τιμήν του Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου, που πολέμησε με απαράμιλλο θάρρος και έπεσε ηρωικά υπέρ της πατρίδας μας μαχόμενος στο Δισπηλιό.
Σήμερα έχουμε ιερό χρέος να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν ήρωα που με αυταπάρνηση θυσίασε την ίδια του τη ζωή για την ελευθερία και την δημοκρατία.
Η συμβολή του στον αγώνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα ήταν πολύπλευρη και η γενναιότητα και η τόλμη του συνέβαλαν καθοριστικά στις μάχες εναντίον των Γερμανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το παράδειγμά του αποτελεί φάρο αντίστασης απέναντι στον ναζισμό και το φασισμό ώστε η χώρα μας να μην ξαναζήσει μαύρες σελίδες στην ιστορία της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ιωάννης Παπαρρόδου
15 Απριλίου 1941 – 15 Απριλίου 2021
80 Χρόνια από την Ηρωική του Θυσία
Ο Ταγματάρχης Πυροβολικού Ιωάννης Παπαρρόδου, Διοικητής της ΧΧΙΒ Ορειβατικής Μοίρας Πυροβολικού, γεννημένος στην πόλη της Υπάτης το 1904, ήταν υπόδειγμα αξιωματικού με απαράμιλλες γνώσεις, ευφυΐα, ήθος και πειθαρχία. Αθλητής στίβου με διεθνείς διακρίσεις και δεινός χιονοδρόμος, αξιωματικός της Γεωγραφικής Υπηρεσία Στρατού, ανέλαβε να οργανώσει το πρώτο Τάγμα Χιονοδρόμων του Στρατού, το οποίο είχε αξιόλογη δράση κατά το πρώτο μέρος του πολέμου. Σε όλες τις μάχες διακρίθηκε για την οξυδέρκειά του, την αποφαστικότητά του και τις οργανωτικές του ικανότητες ενώ ο τρόπος διεξαγωγής της μάχης στη θέση «Αλατίστρα» του Δισπηλιού Καστοριάς που σφραγίστηκε με τον ηρωικό θάνατό του, έγινε μάθημα επιτόπου στους μαθητές της Σχολής Ευελπίδων.
Έδωσε αγώνα μέχρις εσχάτων αφού κατόρθωσε με τους συντρόφους του να καθυστερήσει τους γερμανούς για 48 ολόκληρες ώρες. Οι συμπολεμιστές του επιχείρησαν να τον αποτρέψουν, διότι έβλεπαν ότι βαδίζει προς τη θυσία. Εκείνος έδωσε την εξής απάντηση, ως γνήσιος συνεχιστής των ΟΧΙ του Ελληνισμού και της γενέτειράς του Υπάτης:
«Δεν φεύγω, θα μείνω, δεν φεύγω από δω. Το θέλω, το θέλει η πατρίδα μου και η οικογένειά μου. Θα μείνω, γιατί επιτέλους το θέλω εγώ, ο Παπαρρόδου»!
Στο τέλος αγκαλιά με ένα πυροβόλο δίνει τον ύστατο αγώνα και μια γερμανική σφαίρα στο μέτωπο τον αφήνει νεκρό.
Ήρωας, γιός του ήρωα του 1912-1913, Κ. Παπαρρόδου και γεννημένος σε μια πόλη που όπως λέει και μια αρχαία επιγραφή «HPΩΩN ΘPEΠTEIP ENAPHΦOPE, ΠOT AΓΩNΩN
ΣON KΛEOΣ, EIΣ TOIOYΣΔ ANΔPAΣ EXEIΣ, YΠATA» που σημαίνει «.HPΩΩN MANA ENΔOΞH, ΠPΩTH ΣTOYΣ AΓΩNEΣ,TH ΔOΞA ΣOY, ΣE TETOIOYΣ ANTPEΣ TH XPΩΣTAΣ, YΠATH», δεν θα μπορούσε να συνθηκολογήσει και να προδώσει τα ιδανικά με τα οποία είχε μεγαλώσει.
Ιδανικά τα οποία μας εμπνέουν και μας οδηγούν και σήμερα. Γιατί και σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαστε αντιμέτωποι με φασιστικές απόψεις, ρατσιστικές συμπεριφορές και διακρίσεις κάθε είδους. Όταν όμως βρίσκουμε την δύναμη και αντιστεκόμαστε, λέγοντας το δικό μας ΟΧΙ τότε γινόμαστε μικροί ήρωες που δεν θα τους γράψει η ιστορία αλλά θα είναι εξίσου σημαντικοί.
Η γενέτειρά του Υπάτη τον τίμησε με ορειχάλκινη προτομή στο Πάρκο Ηρώων ενώ στη Λαμία, πρωτεύουσα του Δήμου Λαμιέων, έχει αναγερθεί προτομή καθώς και έχει ονοματοδοτήσει κεντρική οδό της πόλης σε Ιωάννου Παπαρρόδου.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα «Παπαρρόδεια 2021» που διοργανώνετε και ελπίζουμε στις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν για να μπορέσουμε, να συνδιοργανώσουμε μια εκδήλωση τιμής όπως του αρμόζει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου 1941, ο Ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου πέφτει ηρωικά μαχόμενος, μαζί με άλλους 13 συμπολεμιστές του, στη μάχη του Δισπηλιού Καστοριάς. Μία ακόμη Κοινότητα, η οποία συμπληρώνει τον μακρύ κατάλογο των αιματοβαμμένων περιοχών του τόπου μας.
Άλλη μία επίσημη εκδήλωση απόδοσης τιμών ματαιώνεται δυστυχώς λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν και στην περιοχή μας. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού όμως, με τη διαδικτυακή εκδήλωση που έχει προγραμματίσει, στέλνει το μήνυμα ότι τίποτε δε μπορεί να μας εμποδίζει να τιμούμε και να φέρνουμε στη μνήμη μας τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και τη θυσία των υπερασπιστών της πατρίδας μας, που μένουν με αυτό τον τρόπο Αθάνατοι στην ιστορία.
Για το λόγο αυτό θέλω να συγχαρώ θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους ανθρώπους του Συλλόγου, τόσο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όσο και για τη γενικότερη δράση τους, στο πλαίσιο της διατήρησης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας.
TOΠIKH ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Η Τ.Κ. Δισπηλιού καταθέτει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον οραματιστή και ήρωα ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρόδου, ο οποίος προσέφερε αγόγγυστα ότι πολυτιμότερο είχε, την ζωή του, για την ελευθερία του τόπου μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ