Καστοριά

Ο Λεωνίδας Παπαδημητρίου για την περιοχή Κουμπελίδικης – Η καταστροφή της πινακίδας και των αγιογραφιών

Την   30η Μαρτίου 2021 ο ιστότοπος  της  πόλης  μας  AboutKastoria ανάρτησε ένα άρθρο της με τίτλο  “Περιοχή Κουμπελίδικης: Αφημένη στην τύχη της”. Με προβλημάτισε σοβαρά αν θα έπρεπε να σχολιάσω και να πάρω θέση στο θέμα αυτό. Τελικά επικράτησε το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για την πόλη μας.

Από τους πρώτους μήνες της θητείας μου ως αντιδήμαρχος πολιτισμού απευθύνθηκα στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου με αίτημά μου το κλείσιμο της εισόδου προς την πλατεία της Κουμπελίδικης.  Η απάντηση που πήρα ήταν ότι υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες παρκαρίσματος  και η αστυνομία έχει υποχρέωση να επεμβαίνει ανάλογα. Απευθύνθηκα και στην αστυνομία  και  με απήντησαν   ότι  “να κάνουμε έλεγχο 2-3 μέρες αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί”. Πολύ λογική η απάντησή τους, κατά τη γνώμη μου.  ¨Όσο όμως περνούσε ο καιρός όλο και περισσότερο διαπίστωνα ότι το θέμα δεν ήταν του Δήμου.  Αυτό δε ενισχύθηκε όταν ο μακαριστός μητροπολίτης μας Σεραφείμ με πολύ πόνο μου παραπονέθηκε ότι για να χρησιμοποιήσει τον χώρο της κουμπελίδικης, ακόμη και για να λειτουργήσει στην εκκλησία, έπρεπε να ζητήσει εγγράφως άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία!!!.  Αυτό όμως δεν μπορούσε να το δεχτεί η χριστιανική του συνείδηση και θέση. Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο χώρος της περιοχής της Κουμπελίδικης και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην αρχαιολογική υπηρεσία και μόνον.

Μετά από αρκετό χρόνο ένας προβληματισμένος σοβαρός συμπολίτης μας με επισκέφθηκε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να αναρτήσουμε μία πινακίδα στο χώρο της Κουμπελίδικης διότι κάποιοι πηγαίνουν εκεί με τα σκυλιά τους όπου αυτά αφοδεύουν. Του εξήγησα την κατάσταση και του συνέστησα να μου φέρει έγγραφο από την αρχαιολογική υπηρεσία για την ανάρτηση τέτοιας πινακίδας. Αυτό και έγινε και μάλιστα η αρχαιολογική υπηρεσία προσδιόρισε το μέγεθος, τι  να γραφεί επάνω και ποια νομοθεσία να αναφέρεται επίσης. Ακολουθήσαμε αυτές τις οδηγίες, και μάλιστα πήρα την πρωτοβουλία και την ευθύνη να κατασκευάσουμε και μια δεύτερη πινακίδα για την απαγόρευση του παρκαρίσματος.  Η καλαίσθητη αυτή διπλή πινακίδα αναρτήθηκε στο χώρο όπως ακριβώς φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.  Δυστυχώς η πινακίδα αυτή καταστράφηκε και απομακρύνθηκε από εκεί μετά το τέλος της θητείας μου στον Δήμο.  Άγνωστο ποιοι την κατέστρεψαν.

Η διπλή πινακίδα απαγορεύσεων στην είσοδο της πλατείας της Κουμπελίδικης που καταστράφηκε

Ύστερα από όλη αυτήν την εξιστόρηση είμαι απολύτως βέβαιος ότι το πρόβλημα με την περιοχή της Κουμπελίδικης μπορεί να λυθεί μόνον από την αρχαιολογική υπηρεσία.  Αν κανείς προσπαθήσει μέσω του Δήμου θα εμπλακεί σε μια γραφειοκρατεία με πολλές υπηρεσίες και επιτροπές και τελικά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει λύση, ίσως και απόφαση. Αυτή όλη η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μήνες ή και χρόνια…….., κατά την εμπειρία μου από ανάλογες διαδικασίες, και μάλλον χωρίς αποτέλεσμα.  Είναι γνωστό ανά το Πανελλήνιο ότι μια υπηρεσία που βρίσκεται πάνω από κάθε αρχή στην Ελλάδα είναι η αρχαιολογική υπηρεσία, μία διαπίστωση όλων μας, συνήθως με καλά αποτελέσματα αλλά και με πολλές υπερβολές πολλές φορές. Θεωρώ ότι η αρχαιολογική υπηρεσία, ως υπεύθυνη του χώρου, μπορεί άμεσα και χωρίς διαδικασίες να κλείσει το χώρο ώστε να μην παρκάρουν αυτοκίνητα στον χώρο.
Για να ενισχύσω αυτή την πρότασή μου, παραθέτω πιο κάτω δύο φωτογραφίες  της εισόδου της εκκλησίας όπου είναι πεντακάθαρο τι καταστροφή έχει γίνει τουλάχιστον στις αγιογραφίες της πρόσοψης της εκκλησίας. Αυτή λοιπόν είναι η μοίρα του πρώτου και πιο ενδιαφέροντος πολιτιστικού-τουριστικού κειμηλίου της πόλης μας.
Τελειώνω με την παρατήρηση ότι οι αιτιάσεις των περιοίκων για να μην αποκλειστεί η πλατεία από τα παρκαρίσματα δεν ευσταθούν. Άλλωστε πάντα και για όλα υπάρχουν λύσεις.  Σεβασμός λοιπόν  και στο σύμβολο της πόλης μας!

aboutkastoria.gr

 

Back to top button