ΓούναΚαστοριά

Εκπρόσωποι Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν είναι βιώσιμος ο κλάδος – Είναι θέμα χρόνου η κατάργησή του – Έχει παγώσει η επιχορήγηση των 3.000.000€

Είναι θέμα χρόνου η κατάργηση, αφού αναμένεται εντός του εξαμήνου σχετική απόφαση από την Κομισιόν

Τη Δευτέρα 12/04/2021,πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας [Π.Φ.Π.Ο.] με στελέχη του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να συζητηθούν τα εξής θέματα: 1. Γουνοφόρα ζώα, εκτροφεία και παραγωγή γούνας στη χώρα μας, 2. Ιπποειδή που χρησιμοποιούνται ως ταξί στη Σαντορίνη.

Η συζήτηση ήταν ενδελεχής, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με καλή επικοινωνία, έγινε δε και από τις δυο πλευρές σε βάθος ανάλυση όλων θεμάτων.

Ακολούθησε ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου για τα ακόλουθα σημαντικά θέματα :

– Ο Υπουργός θα απαγορεύσει να γίνουν πειράματα στα ζώα για τα εμβόλια.

– Θα καταργήσουν τους κλώνους σε όρνιθες

– Θα εφαρμοστεί ο χημικός ευνουχισμός στα γουρούνια (η Ομοσπονδία μας είχε στείλει δύο επιστολές για το θέμα και είχε ξεκινήσει ήδη διάλογος)

– Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σταθμοί φιλοξενίας σε δύο μέρη της Ελλάδας, ούτως ώστε ζώα που ταξιδεύουν (παραγωγικά) να μπορούν να αξιολογούνται για συνθήκες ευζωίας και υγείας, από γιατρούς και ειδικούς, και να μπορούν τα πλοία να σταματούν σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο. Έγινε αναφορά στη λύση ανεφοδιασμού που δόθηκε εκ μέρους του Υπουργού για τα ζώα του πλοίου Elbeik

Για το 1ο θέμα που αφορά στο τεράστιο ζήτημα γουνοφόρων ζώων, έγινε αναφορά εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας :

– Στις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας, στους κινδύνους εκτροφής και διατήρησης των μινκ

– Στις όλο και αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις της σύγχρονης κοινωνίας για την χρησιμοποίηση των ζώων για την παραγωγή γούνας

– Στην πρόοδο και πέρασμα στην σταδιακή κατάργηση πολλών χωρών στην Ευρώπη (η μία μετά την άλλη)

– Στην φθίνουσα έτσι κι αλλιώς πορεία αυτών των οικονομικών μονάδων και όλου του κλάδου, με τεράστια μείωση ακόμα και των εξαγωγών

– Στην δημόσια κατακραυγή για τη συνέχισή τους καθώς και τις επιδοτήσεις τέτοιων δραστηριοτήτων

– Στις ανησυχητικές και επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον, στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και στις ενέργειες της Ομοσπονδίας για τα ανωτέρω με επιστολές της στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας με κοινοποίηση στο  Συνήγορο του πολίτη και στον Αντεισαγγελέα Α.Π. Περιβάλλοντος

– Στο μύθο περί “welfur”, και στη δεδομένη (εκ των πραγμάτων) μη ευζωία και καταφανή κακοποίηση των εκτρεφόμενων άγριων επί της ουσίας ζώων, στην αδυναμία ικανοποίησης των πέντε βασικών ελευθεριών. Άλλωστε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/58/EC η εκτροφή μινκ και αλεπούδων για τη γούνα τους πρόκειται να απαγορευτεί πάραυτα.

– Έγινε συζήτηση για το “ΟneHealth” και το “AnimalHealthLaw” και γενικά για την ευρωπαϊκή νομοθεσία για ευζωία.

Και ζητήσαμε :

Να ξεκινήσει άμεσα η Κυβέρνηση και να επεξεργαστεί μαζί με τους τοπικούς φορείς των περιοχών την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την κατάργηση του κλάδου.

– Να ξεκινήσει μελέτη με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων τρόπων ανάπτυξης των περιοχών, προκειμένου οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν, να στηριχτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν ακολουθώντας την πρόοδο.

– Να ενταχθούν στο ταμείο δίκαιης μετάβασης

– Την απαγόρευση ανοίγματος νέων εκτροφείων

– Την παύση χρηματοδοτήσεων για τον κλάδο

– Τον ορισμό ημερομηνίας για το πέρασμα στην σταδιακή κατάργηση και στη χώρα μας

– Την παύση αναπαραγωγής μινκ τον ερχόμενο Νοέμβριο

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι για όλα όσα αναφέραμε. Είχαμε την παραδοχή τους ότι δεν είναι βιώσιμος ο κλάδος.

Θεωρούν ότι βεβαίως είναι θέμα χρόνου η κατάργηση, αφού αναμένεται εντός του εξαμήνου σχετική απόφαση από την Κομισιόν.

Μας επιβεβαίωσαν ότι η επιχορήγηση των 3.000.000,00€ έχει παγώσει και δεν προτίθενται να προβούν σε άλλες επιχορηγήσεις, ούτε να εγκρίνουν καινούργιες άδειες εκτροφείων.

Αφιέρωσαν χρόνο στη συζήτηση για το “Οne Health” και το “Animal Health Law” και γενικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για ευζωία.

Η πρόταση μας να ενταχθούν οι περιοχές με τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες στο ταμείο δίκαιης μετάβασης είχε θετική ανταπόκριση και αποτελεί και δικό τους προβληματισμό.

Αναφορικά με το 2ο θέμα χρήσης γαϊδουριών και μουλαριών ως taxi στο λιμάνι της Σαντορίνης καταστήσαμε σαφές ,ότι η πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. είναι η κατάργηση αυτής της χρήσης των ζώων, και εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων με σύγχρονα μέσα όπως τελεφερίκ και όχι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας αφού παρά τις προσπάθειες ετών κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Τονίσαμε πως αυτό είναι αίτημα παγκόσμιο όπως και παγκόσμια είναι η κατακραυγή γι αυτού του είδους τη χρήση των ζώων γενικότερα στη χώρα μας.

Τέλος αποφασίστηκε να γίνει νέα ξεχωριστή για το θέμα συνάντηση άμεσα με όλους τους φιλοζωικούς φορείς που ασχολούνται με το θέμα αυτό .

Κλείνοντας έγινε αναφορά στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Το υπουργείο ήταν και γι αυτό ενήμερο και το επιβράβευσε.

Η ΠΦΠΟ ως ο μεγαλύτερος φορέας υποστήριξης της προστασίας των ζώων και των δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα, παρατηρούμε και υποδεχόμαστε την κάθε μία ξεχωριστή θετική αλλαγή εκ μέρους του Υπουργείου για τα άλλα ζώα πλην των ζώων συντροφιάς.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Back to top button