ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Επιστολή Συνεταιριστικών & Αγροτικών Συλλογικών Φορέων Δυτικής Μακεδονίας

Συνεταιριστικοί και Αγροτικοί Συλλογικοί Φορείς Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό

κ. Υπουργέ

Όπως έχει γίνει ευρέως πλέον γνωστό κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 29/3/2021 και της 04/04/2021 ένα μεγάλο μέρος και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας μας, επλήγη από το φαινόμενο του παγετού, με συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής των υφιστάμενων δενδροκαλλιεργειών.

Μεγάλο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής. που αποτελείτε από ευαίσθητες καλλιέργειες όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα ακτινίδια, λωτοί, κυδώνια και ακροϋδρια, πολλά εκ των οποίων και εξαγώγιμα, που βρίσκονταν λίγο πριν το στάδιο της ανθοφορίας, έχουν υποστεί ζημιές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αγγίζουν του 100%.

Με το δεδομένο ότι η ζημιά αυτή επεκτείνεται και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που μαζί με τον κλάδο του πρωτογενή τομέα αποτελούν ένα από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες της Περιφέρειάς μας. και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που επέφερε στον κλάδο και η πανδημία του Κορωναίου, τα αποτελέσματα του παγετού κινδυνεύουν να αποδειχθούν απερίγραπτα για το περιφερειακό εισόδημα των αγροτών και την τοπική οικονομία.

Κατόπιν όλων των παραπάνω προτείνουμε τα εξής:

  1. Άμεση στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών.
  2. Άμεση στήριξη των συνδεδεμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων με τις παραπάνω καλλιέργειες (διατήρηση θέσεων εργαζομένων, ρυθμίσεις-διευκολύνσεις οικονομικών θεμάτων που διέπουν αυτές)
  3. Άμεση οριζόντια προκαταβολή ύψους €150 ανά στρέμμα στις πληγείσες καλλιέργειες.
  4. Συμψηφισμός των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των καλλιεργητών κατά την εκκαθάριση, και όχι κατά την προκαταβολή των αποζημιώσεων.
  5. Στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, να μην υπάρχει καμία σχετική απομείωση, όπως αντίστοιχα προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  6. Απαλοιφή της πρόβλεψης του κόφτη για την μέγιστη παραγωγή των τριών τόνων στα συμπύρηνα ροδάκινα.
  7. Επαναφορά της πρόβλεψης του κόφτη αποζημίωσης από το όριο των €70.000,00 ανά παραγωγό στο προηγούμενο ισχύον (μέχρι πριν λίγους μήνες) στα €250.000,00.
  8. Για την συντόμευση της διαδικασίας αποζημιώσεων, να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, διότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το 2021. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν προτείνεται να διευθετηθούν αργότερα με την προσκόμιση της νέας δήλωσης ΟΣΔΕ του 2021.

Με βάση του επείγοντος της διαμορφούμενης κατάστασης και της αποδεδειγμένα έμπρακτης ευαισθησίας του Πρωθυπουργού και τις δικής σας προσωπικά σε ανάλογες περιπτώσεις, και αφού σας προσκαλέσουμε ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, ευελπιστούμε στην αμέριστη συμπαράσταση των καλλιεργητών που επλήγησαν με άμεσες ενέργειες σας.

 

Με τιμή

 Οι Συνεταιριστικοί και Αγροτικοί Συλλογικοί Φορείς

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΕΟΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΤΟΕΒ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΙΑΚΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΤΟΕΒ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ-ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΙΕΡΗΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΟΕΒ ΠΥΡΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Κοζάνη 19/04/2021

Πίνακας Αποδεκτών

  1. Πρόεδρο ΕΛΓΑ Κο Λυκουρέντζο
  2. Βουλευτές Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  3. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Κο Κασαπίδη

 

 

 

 

 

Back to top button