Κόσμος

Αυστραλία: Δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε τα σύνορα τονίζει ο πρωθυπουργός Μόρισον

Η Αυστραλία δεν βιάζεται να ανοίξει και πάλι τα διεθνή της σύνορα και να θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής στη χώρα που είναι σχεδόν «απαλλαγμένος» από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της σε όλους τους ξένους υπηκόους και μη μόνιμους κατοίκους τον Μάρτιο το 2020 και επιτρέπει μόνο περιορισμένο αριθμό διεθνών αφίξεων τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε πολίτες της που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Το κλείσιμο των συνόρων, μαζί με τα μικρής διάρκειας lockdowns, την γρήγορη ιχνηλάτηση των επαφών και την υψηλή συμμόρφωση της κοινότητας προς τα υγειονομικά μέτρα, έχουν καταστήσει την Αυστραλία μια από τις πλέον πετυχημένες χώρες στην ανακοπή της πανδημίας, περιορίζοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό του κορονοϊού σε κάτω από 29.500 κρούσματα και 910 θανάτους.

«Η Αυστραλία δεν βιάζεται να ανοίξει τα σύνορα, σας διαβεβαιώνω», ανέφερε ο Μόρισον στη διάρκεια ενημέρωσης που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τον τρόπο με τον οποίο ζούμε σε αυτή τη χώρα, που είναι τόσο διαφορετικός από τον υπόλοιπο κόσμο σήμερα».

Εδώ και κάποιους μήνες, με την εξαίρεση ορισμένων σύντομης διάρκειας έκτακτων lockdowns, οι Αυστραλοί έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω για φαγητό, να συγκεντρώνονται σχεδόν χωρίς περιορισμούς και να μην φορούν μάσκες στις περισσότερες περιστάσεις.

Αντάλλαξαν τα ταξίδια στο εξωτερικό με εσωτερικές εξορμήσεις: τα στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν μεγάλη ετήσια αύξηση στις ενδοπολιτειακές μετακινήσεις τους πρώτους μήνες του 2021.

Από τη Δευτέρα εξάλλου, οι Αυστραλοί και οι γείτονές τους Νεοζηλανδοί μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης ή να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει μόνο 2.239 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 26 θανάτους που οφείλονταν στον νέο κορονοϊό. Ο Μόρισον είπε σήμερα ότι οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό «για απαραίτητους λόγους» και να επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους ύστερα από κατ’ οίκον καραντίνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτή η πιθανότητα είναι ακόμη σε «φάση σχεδιασμού».

Η Αυστραλία πρόσφατα εγκατέλειψε τον στόχο να εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο των 26 εκατ. κατοίκων της έως τα τέλη του 2021, μετά τη σύσταση ότι οι πολίτες ηλικίας κάτω των 50 ετών είναι καλό να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer αντί με αυτό της AstraZeneca.

ΑΠΕ

Back to top button