Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) η Ελληνική Ομοσπονδίας Γούνας έχει να αναφέρει τα κάτωθι:
- Π.Φ.Π.Ο.: «Στις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας, στους κινδύνους εκτροφής και διατήρησης των μινκ»
Ουδέποτε υπήρξε θέμα ανησυχίας για τη δημοσία υγεία εν μέσω πανδημίας. Θα πρέπει να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, ότι ολόκληρος ο κλάδος των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση rapid test, ενώ έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του κλάδου. Τόσο οι εμβολιασμοί, όσο και τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, συνεχίζονται κανονικά.
- Π.Φ.Π.Ο.: «Στις όλο και αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις της σύγχρονης κοινωνίας για την χρησιμοποίηση των ζώων για την παραγωγή γούνας»
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η ηθική είναι μεταβαλλόμενη και προβάλλεται μόνο για εξυπηρετηθούν οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα. Προβάλλοντας την πλαστική γούνα ως οικολογική, υπάρχει η παραπλάνηση του κοινού, η οποία αγγίζει τα όρια της ανηθικότητας.
- Π.Φ.Π.Ο.: «Στην φθίνουσα έτσι κι αλλιώς πορεία αυτών των οικονομικών μονάδων και όλου του κλάδου, με τεράστια μείωση ακόμα και των εξαγωγών»
Η φθίνουσα πορεία του κλάδου, οφείλεται στην υγειονομική και οικονομική κρίση. Πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο αφορά όλους τους κλάδους και όχι μόνο την εκτροφή γουνοφόρων ζώων.
- Π.Φ.Π.Ο.: «Στην δημόσια κατακραυγή για τη συνέχισή τους καθώς και τις επιδοτήσεις τέτοιων δραστηριοτήτων»
Η δημόσια κατακραυγή ως προς τις επιδοτήσεις του κλάδου, προέρχεται από μερίδα πολιτών η οποία έχει στοχοποιήσει τον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας. Το εν λόγω επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από την Π.Φ.Π.Ο. έρχεται να αναιρέσει προηγούμενο επιχείρημά της για την φθίνουσα πορεία του κλάδου. Οι επιδοτήσεις πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις και κλάδους, που δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και άμεσης ανοδικής πορείας.
- Π.Φ.Π.Ο.: «Στις ανησυχητικές και επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον, στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και στις ενέργειες της Ομοσπονδίας για τα ανωτέρω με επιστολές της στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας με κοινοποίηση στο Συνήγορο του πολίτη και στον Αντεισαγγελέα Α.Π. Περιβάλλοντος»
Βάσει ερευνών, το πλαστικό και εν προκειμένω η πλαστική γούνα, επιδεινώνει την υγεία του ανθρώπινου δέρματος. Όσον αφορά τις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, αυτές πληρούν όλα τα Πρωτόκολλα ασφαλούς και μη επιβλαβούς -προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον- λειτουργίας.
- Π.Φ.Π.Ο.: «Στο μύθο περί “welfur”, και στη δεδομένη (εκ των πραγμάτων) μη ευζωία και καταφανή κακοποίηση των εκτρεφόμενων άγριων επί της ουσίας ζώων, στην αδυναμία ικανοποίησης των πέντε βασικών ελευθεριών. Άλλωστε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/58/EC η εκτροφή μινκ και αλεπούδων για τη γούνα τους πρόκειται να απαγορευτεί πάραυτα»
Tο “WelFur” δεν αποτελεί έναν αστικό μύθο, βάσει των όσων ισχυρίζεται η Π.Φ.Π.Ο.. Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ευζωίας, το οποίο στηρίζεται σε συνεχείς ελέγχους και τηρεί και διατηρεί τα υψηλότερα στάνταρτ της ευζωίας των ζώων.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας, διαμαρτύρεται εντόνως για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι οποίες βασίζονται σε αοριστολογίες και αερολογίες.
Τέτοιου είδους ανακοινώσεις χωρίς την επισύναψη γεγονότων ή πραγματικών αποφάσεων προκαλούν το πανικό σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εμπεριέχονται σε δελτία τύπου βαρύγδουπες δηλώσεις όπως «προετοιμασία εδάφους για κατάργηση του κλάδου», «είναι θέμα χρόνου η κατάργηση» και «είχαμε την παραδοχή ότι δεν είναι βιώσιμος ο κλάδος».
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση της αλήθειας.
Εκ μέρους της διοικήσεως της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας