ΑθλητικάΚαστοριά

Το περπάτημα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στην αποκατάσταση πόνων στη μέση (του Νίκου Παγούνη)

Το περπάτημα, είναι θέλοντας και μη η πιο συχνή δραστηριότητα του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα και η πιο περίπλοκη όσον αφορά την εμβιομηχανική του ανθρώπινου σώματος. Το μοτίβο της βάδισης χαρακτηρίζεται από μία πολυπλοκότητα και αυτό οφείλεται στο ότι για την εκτέλεση της, απαιτείται η ενεργοποίηση πολλών μυϊκών ομάδων. Παρόλα αυτά το περπάτημα θεωρείται μια από τις πιο υποτιμημένες μορφές άσκησης, ενώ οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε εύκολη την εκτέλεση της.

Παρόλο που ο άνθρωπος μαθαίνει να περπατάει από πολύ μικρή ηλικία, ένα συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων περπατάει με λάθος τρόπο. Κατά το μοτίβο της βάδισης, ενεργοποιούνται πολλοί σύνδεσμοι και μύες του ανθρώπινου σώματος, ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη σταθερότητα και ισορροπία. Μάλιστα όλο αυτό θα πρέπει να γίνει σε απόλυτο συγχρονισμό και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (σε κλάσματα του δευτερολέπτου). Αυτός είναι και ο λόγος που το περπάτημα και ένα σωστό μοτίβο βάδισης, αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο στην αποκατάσταση πόνων στη μέση, διότι η αστάθεια και η κακή μυϊκή συναρμογή είναι αυτοί που προκαλούν πόνο στη μέση και στα ισχία.

Σύμφωνα με τον Δρ. Stuart McGill: «Το περπάτημα είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε, κατά το πρώτο στάδιο αποκατάστασης διότι με το περπάτημα μπορούμε να γυμνάσουμε με ασφάλεια τους μπροστινούς μύες του σώματος μας. Αυτό συμβαίνει, διότι με το περπάτημα ενεργοποιούνται οι μύες του κορμού ώστε να εξισορροπήσουν τους μύες της πλάτης, αποφορτίζοντας τους ταυτόχρονα. Π.χ όταν κάποιος ασκούμενος φέρει ασυνήθιστη ένταση στους ώμους. Ένα σωστό μοτίβο βάδισης τον βοηθάει στο να μειώσει την ένταση στους ώμους του και συνεπώς και το φορτίο έντασης στη Σ.Σ. Αυτό συμβαίνει διότι όταν περπατάμε και  κινούμε τα χέρια μας, αυτό ασυναίσθητα χαλαρώνει τους μύες των ώμων».

Το περπάτημα βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν την Σ.Σ

Είναι πλέον γνωστό στους περισσότερούς από εμάς, η σημασία των μυών γύρω από τον κορμό και τη μέση μας για τη σταθερότητα και την κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρα της Σ.Σ. Αυτοί οι μύες όμως στο σύγχρονο άνθρωπο είναι συνήθως αποδυναμωμένοι λόγω της καθιστικής ζωής, και αυτό προκαλεί ανισορροπία στους μύες και στη συνέχεια ανισορροπία και πόνο στην ΣΣ.

Μία λάθος εντύπωση που έχουμε για το μοτίβο της βάδισης, είναι ότι πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μόνο μία κίνηση των ποδιών. Πρέπει να σκεφτούμε όμως ότι για δημιουργηθούν οι κινήσεις στα πόδια, πρέπει να υπάρχει κάποιος βαθμός σταθερότητας στον κορμό μας, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κινηθούμε. Και αυτό γιατί εάν δεν υπάρχει σταθερότητα στο κορμό, τότε οι μύες των ποδιών θα κινούσαν τη λεκάνη αντί για τα πόδια και έτσι θα επιβάρυναν τη ΣΣ και τη μέση μας. Όπως καταλαβαίνουμε, ο κορμός λειτουργεί σαν ένας μεγάλος μηχανισμός παραγωγής κίνησης και η συμμετοχή του κατά το μοτίβο βάδισης αποφορτίζει την ΣΣ. Η σταθερότητα του κορμού επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς συνδέσμων που ενώνουν τις δύο αντίθετες πλευρές του ανθρώπινου σώματος, ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα και η ροή κατά το μοτίβο βάδισης. Για να συμβεί αυτό αποτελεσματικά, θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος συγχρονισμός, ο οποίος αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι στην αποτελεσματική λειτουργία των συνδέσμων.

Το περπάτημα αυξάνει την ευλυγισία στα ισχία & τη μέση

Παρ’ ότι το περπάτημα δεν αποτελεί μία άσκηση stretching, παρόλα αυτά μπορεί να βελτιώσει την ευλυγισία του ανθρώπινου σώματος. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά το περπατάμε διατείνονται συγκεκριμένοι μύες όπως, ο δικέφαλος μηριαίος, οι υποστηρικτικοί μύες της Σ.Σ και οι καμπτήρες μύες του ισχίου. Ενώ αυξάνεται επίσης η ευλυγισία των συνδέσμων και των τενόντων της ΣΣ, κάτι που βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία των ισχίων και στο εύρος κίνησης της μέσης.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, το περπάτημα αποτελεί ισοδύναμο μιας σειράς μαγικών χαπιών που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να έχουμε μία καλή υγεία. Μια καθημερινή βόλτα έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, οστεοπόρωσης και διαβήτη. Επίσης όταν περπατάμε βελτιώνουμε την υγεία μας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος. Increases blood flow. Η μειωμένη άσκηση πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας και την κυκλοφορία τους αίματος.
  • Αποβάλλονται οι τοξίνες. Οι μυς παράγουν τοξίνες όταν συστέλλονται και διαστέλλονται. Με τον καιρό, αυτές οι τοξίνες μπορεί να συσσωρευτούν στους ιστούς της μέσης και να προκαλέσουν δυσκαμψία. Το περπάτημα βοηθάει να αποβάλλουμε τις τοξίνες και να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι με το περπάτημα:

  • Μπορούμε να διατηρήσουμε ένα ιδανικό βάρος
  • Διατηρούμε την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα
  • Βελτιώνουμε τα επίπεδα χοληστερίνης
  • Μειώνουμε το άγχος και την κατάθλιψη
  • Περιορίζουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και άνοιας
  • Αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών

 

Ο τρόπος βάδισης είναι σημαντικός

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως ιδιαιτέρως, είναι ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να περπατάμε με το κεφάλι σκυμμένο, διότι επιβαρύνει σημαντικά τη μέση μας και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρούς πόνους. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε την πολύ αργή βάδιση, διότι θέτει αρκετό στατικό φορτίο στη ΣΣ, ενώ ταυτόχρονα και οι μύες επιβαρύνουν τη ΣΣ και αυξάνουν τον πόνο. Ενώ το γρήγορο περπάτημα μειώνει το φορτίο και την πίεση που ασκείται στη σπονδυλική στήλη ΣΣ, του ανθρώπινου σώματος. Τέλος η κίνηση των χεριών είναι ζωτικής σημασίας κατά το βάδισμα, και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ισχίων.

Αν και φαίνεται παράξενο, σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ένα σωστό μοτίβο βάδισης είναι πολύ μικρό, με τα κυριότερα προβλήματα να παρατηρούνται στο μήκος του διασκελισμού, στο μήκος του βήματος, στη γωνία του ποδιού, στη διάρκεια του κύκλου βάδισης, και στη γραμμή βαδίσματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το να έχετε ένα υγιή και λειτουργικό σώμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκτελείτε πάντοτε υψηλής έντασης άσκηση. Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουμε μία καλή φυσική κατάσταση και αυτό μπορεί να προέλθει από ένα συστηματικό περπάτημα,

Γιατί όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο άρθρο μας, ο άνθρωπος γεννήθηκε για να περπατάει

 

orizontespress.gr

Back to top button