Δίπλα στον Νέστο ποταμό, περίπου σαράντα χιλιόμετρα από την Ξάνθη, βρίσκεται ένα γραφικό χωριό με όνομα καθόλα …επίκαιρο. Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να το διαβάσεις στην πινακίδα που είναι εγκατεστημένη στην είσοδο του χωριού, αφού το «μαρτυρά» ένας χείμαρρος από μοβ θάμνους με το κατ’ εξοχήν φυτό του Πάσχα, την Πασχαλιά. Όσο για τους κατοίκους του; Αυτοί είναι μάλλον σε «προνομιούχα» θέση αφού θα κάνουν -στην κυριολεξία- «Πασχαλιά στο χωριό»!
Μόλις πενήντα κάτοικοι ζουν στην Πασχαλιά, το χωριό που βρίσκεται μεταξύ Δράμας και Ξάνθης. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα την άνοιξη, αποτελούν οι ανθισμένες πασχαλιές. Γειτονιές, πλατείες, αυλές φιλοξενούν το μοβ φουντωτό και μοσχοβολιστό φυτό. Η πασχαλιά δεν λείπει από κανένα σπίτι, ιδίως με το Πάσχα προ των πυλών, με τον 95χρονο κύριο Βασίλη να έχει στολίσει και φέτος το τραπεζάκι στην αυλή του μ’ ένα ολάνθιστο μοβ μπουκέτο.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Πασχαλιάς είναι συνταξιούχοι και οι λιγοστοί νέοι που ζουν εκεί, αγαπούν με πάθος τον τόπο τους και κάνουν τα πάντα για να τον αγαπήσουν και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό ακριβώς επιδιώκει και η Σοφία Ευφραιμιάδου, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο κοντινό κέντρο υγείας, στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Όταν βγάζει την νοσοκομειακή ποδιά, βρίσκει χρόνο και κυρίως διάθεση και ασχολείται με την Πασχαλιά. Έφτιαξε μάλιστα μια ομάδα στο facebook με το χωριό σε πρώτο πλάνο και όπως εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ειδικά φέτος, ελπίζει οι εικόνες του χωριού να «ταξιδέψουν» σε όλο τον κόσμο.
«Έχουμε το προνόμιο να αφθονούν οι πασχαλιές στο χωριό μας και αφθονεί και η αγάπη. Είναι ένα μικρό χωριό – μια μεγάλη οικογένεια όπως λέμε όλοι εδώ. Ακόμη και οι άνθρωποι με καταγωγή από την Πασχαλιά που πλέον ζουν στο εξωτερικό, όπως στην Αυστραλία ή τη Γερμανία και φέτος λόγω της πανδημίας θα μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, μέσω της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις πασχαλιές της γενέτειρας τους, από τις υπέροχες φωτογραφίες που ανεβάζουν οι μόνιμοι κάτοικοι», λέει η κ. Εφραιμιάδου.
Η νεαρή νοσηλεύτρια, που έρχεται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που της εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που ζούμε εξαίτιας της πανδημίας, μαθαίνει κάθε στιγμή -όπως λέει- να εκτιμά περισσότερο το δώρο τη υγείας αλλά και τα χαμόγελα των ανθρώπων, που ειδικά τώρα είναι περισσότερα, αφού ο εμβολιασμός προχωράει με ταχείς ρυθμούς.
«Το ποσοστό εμβολιασμού στην Πασχαλιά “ αγγίζει” το 90% και οι ελάχιστοι εναπομείναντες είναι σε αναμονή, γεγονός που σημαίνει ότι λίγο μετά το Πάσχα μάλλον θα έχουμε εμβολιαστεί όλοι», σημειώνει η 30χρονη Σοφία Εφραιμίδου, που έχει βάλει στόχο να «ταξιδέψει» το χωριό της σε όλο τον κόσμο όχι μόνο μέσα από τις εικόνες με τις ανθισμένες πασχαλιές αλλά και μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές. Θέλει, όπως λέει χαριτολογώντας, να κάνει …viral την ποντιακή συνταγή για κεσκέκι, τα κιντέατα (βελουτέ τσουκνίδας) αλλά και το ψωμί με μαγιά από λουλούδια.
Το χωριό είναι χτισμένο μέσα στη φύση και μοιάζει σχεδόν σαν να το «φύτεψε» κάποιος στην περιοχή ή σαν να το έχει …ρίξει από ψηλά στις όχθες του ποταμού Νέστου. Χαμογελαστοί, γεμάτοι χρώμα και στην ψυχή τους, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι 60άρηδες και άνω, ενώ οι νεότεροι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια καπνών και καλαμποκιού.
Ο πρόεδρος της Πασχαλιάς Παναγιώτης Τολμίδης, άφησε για λίγο τις γεωργικές του εργασίες και μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», περιέγραψε τις όμορφες εικόνες από τις ανθισμένες πασχαλιές. «Αυτή την στιγμή είμαι στη μονάδα μου μέσα στη φύση, στο βουνό δίπλα στο χωριό, εκατό μέτρα πιο πάνω από την πλατεία μας. Εδώ αναπνέουμε καθαρό οξυγόνο και έχουμε από τις πιο όμορφες παραποτάμιες διαδρομές», λέει χαρακτηριστικά για τον τόπο του, επισημαίνοντας ότι μια μικρή ή και μεγαλύτερη βόλτα αρκεί «για να γεμίσει η ψυχή σου και να γαληνέψει το μέσα σου».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πασχαλιάς, το Πάσχα μοσχοβολάει στο συγκεκριμένο χωριό αφού δεν υπάρχει κάτοικος που να μην έχει κοντά του ή στην αυλή του το δέντρο της Λαμπρής, το οποίο αν και άργησε λίγο φέτος να ανθίσει λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα «θα έχει γεμίσει ο τόπος» και όπως κάθε χρόνο οι μοβ πασχαλιές θα κυριαρχούν στο στόλισμα του Επιταφίου.
Αναστασία Τελιανίδου – Φάνης Γρηγοριάδης / AΠΕ