Καστοριά

Ο Παναγιώτης Κώττας για το Άγιο Φως και για την Ανάσταση στις 9

“Απαράβατη ελληνοχριστιανική παράδοση” έχει χαρακτηριστεί η μεταφορά του Αγίου φωτός με ειδικά ναυλωμένη πτήση και υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους στη χώρα μας.
Μιας “παράδοσης” που κάποιοι παλαιότεροι θυμόμαστε ότι ξεκίνησε το 1988. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε και γιατί, αλλά να θυμηθούμε πως έως τότε ο ιερέας άναβε το φως από κάποιο καντήλι του ναού.
Επίσης όλοι γνωρίζουμε και αν όχι ας το μάθουν μερικοί, ότι σε μικρά χωριά της επαρχίας κυρίως λόγω έλλειψης ιερέων, η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο ξεκινάει με τη σειρά να γίνεται από τις 9:00 το βράδυ, ενώ ο ιερέας μπορεί να λειτουργήσει σε δύο και τρία χωριά έτσι ώστε οι πιστοί να κάνουν Ανάσταση και να λειτουργηθούν στην εκκλησία.
Χαρακτηρισμοί περί αντιχρίστων που κάνουν Ανάσταση στις 9:00 το βράδυ, καθώς και αντιλήψεις για διατήρηση “όψιμων παραδόσεων” πρέπει να κοπούν με το μαχαίρι.
Ας περάσει αυτό το κακό, να ηρεμήσουμε όλοι απ’ τη βλακεία που μας δέρνει τελευταία και να γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα όπως ο καθένας νιώθει και μπορεί καλύτερα.
Καλή Ανάσταση σε όλους, καλή λευτεριά.

 

 

 

Back to top button