Καστοριά

Στο απόλυτο μηδέν εδώ και 1,5 και πλέον χρόνο η «ναυαρχίδα» του τουρισμού της Δυτικής Μακεδονίας (του Σάκη Ευαγγέλου)

Τι θα διαπιστώσει ένας εν δυνάμει επισκέπτης αναζητώντας πληροφορίες τουριστικού και πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο για μια επίσκεψη στην Καστοριά, μετά την απόφαση ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου!
* Δεν υπάρχει ένα επίσημο Portal (μια ιστοσελίδα έστω) στον Δήμο της Καστοριάς που να του παρέχει οργανωμένα σχετικές πληροφορίες στα πρότυπα των σύγχρονων τουριστικών προορισμών!
* Αντιθέτως θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν απλά διάσπαρτες πληροφορίες για αξιοθέατα σε διάφορα τοπικά/και μη blogs αλλά και πολλά άρθρα με αναφορές του τύπου «η διέξοδος για την Καστοριά είναι ο τουρισμός».
Με πολύ υπομονή και επιμονή θα διαπιστώσει ότι:
* Η Π.Ε. Καστοριάς διαθέτει ένα portal: https://kastoria.pdm.gov.gr/pekastorias/tourismos/ το οποίο παραπέμπει σε έναν τουριστικό οδηγό: http://www.visitwestmacedonia.gr/el/aksiotheata-kastoria (404 page not found).
* Με περισσότερο «ψάξιμο» θα καταλήξει σε έναν οδηγό της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας που μόνο αναλυτικός δεν είναι, αφού αφορά όλη τη Δυτ. Μακεδονία: https://www.visitwestmacedonia.gr/…/%CE%BA%CE%B1%CF%83…/
* Η μοναδική αναφορά που παραπέμπει στο Δήμο Καστοριάς είναι στον ιστοσύνδεσμο: https://www.kastoria.gov.gr/tourismos/ όπου πραγματικά εκεί θα διαπιστώσει ότι επρόκειτο για μια «δουλειά στο γόνατο» όπου κυριαρχεί το γνωστό σήμα του Δήμου με την Κουμπελίδικη, μια εικόνα σταθερή, ανάλλαχτη, αδιάστρεπτη, αναλλοίωτη, αμετάβλητη, ανετεροίωτη… όπως της αρμόζει άλλωστε!
Το «πυκνό χιόνι» όμως που σκεπάζει τα αξιοθέατα του Δήμου μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία! Στις φωτογραφίες των αξιοθέατων δεσπόζει το λευκό, δηλαδή άσπρο, ένα χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα αλλά μηδενική απόχρωση!
Το λευκό των φωτογραφιών βασίζεται στην «προσθετική ανάμειξη» των κυρίων χρωμάτων του φάσματος: Μπλε, Πράσινο, Κόκκινο, περνώντας έτσι ένα έξυπνο μήνυμα πολυκομματικής πυράκτωσης, που είναι και το ζητούμενο της αυτοδιοίκησης!
Και κάπου εκεί στα όρια εξάντλησης της υπομονής και επιμονής αν φανεί τυχερός θα διαπιστώσει:
Η αντιπροσωπευτική εικόνα του νεολιθικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια σχεδόν 7000 πίσω… κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην μοναδική επίσημη ιστοσελίδα του δήμου μας για το συγκεκριμένο αξιοθέατο.
Και εδώ μια εικόνα – logo μοναδική, κυριαρχεί δικαίως στην αντιπροσωπευτική ιστοσελίδα του ενυδρείου Καστοριάς.
Τέλος θα ανακαλύψει και ιστορικές αναφορές του τύπου:
Το έργο SMARTCUL2RE – «Αξιοποίηση των νέων μέσων για την προώθηση και την ενίσχυση των πολιτιστικών πόρων στη διασυνοριακή περιοχή» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013 εξαφανίστηκε…αλλά για την ιστορία μπορεί αν είναι πολύ «έμπειρος» ο εν δυνάμει επισκέπτης χρησιμοποιώντας ένα back machine να το εμφανίσει:
Και επειδή δυστυχώς μόνο η φυσική ομορφιά δεν φτάνει… θα συνεχίσει την αναζήτηση για άλλους πιθανούς τουριστικούς προορισμούς.
Και ίσως καλύτερα αφού με μια επίσκεψή του θα διαπίστωνε ότι είμαστε απροετοίμαστοι, χωρίς να έχει γίνει καμία συντήρηση του τουριστικού μας προϊόντος, πόσο μάλλον αναβάθμισή του με νέες σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες.

Back to top button