Ελλάδα

Ο Ηλ. Μόσιαλος για τις εξελίξεις στην Ινδία – Tι γνωρίζουμε για τη νέα ινδική παραλλαγή του κορονοϊού

Η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι του στελέχους αυτού και ελπίζουν ότι θα παρέχουν σημαντική προστασία από σοβαρή ασθένεια. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αναφερόμενος στις εξελίξεις της πανδημίας στην Ινδία.

Ο κ.Μόσιαλος αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων στην Ινδία από την έναρξη της πανδημίας είναι μεγαλύτερος από 17 εκατομμύρια και ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι πάνω από 195.000, ενώ ο πληθυσμός της Ινδίας εκτιμάται περίπου στα 1,4 δισεκατομμύρια, συνεπώς η θνητότητα είναι μέχρι στιγμής μικρή.

Αναφορικά με το ερώτημα πώς εξελίχθηκε στη σημερινή της φάση η κατάσταση στην Ινδία, σημειώνει ότι «αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία πίστευαν ότι τον Μάρτιο είχαν φτάσει στο τέλος της μάχης εναντίον του Covid-19, επειδή τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου. Οι μελέτες των αντισωμάτων έδειξαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί, όπου το 56% των ανθρώπων ήταν θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό το κύμα όμως είναι σαρωτικό και πιστεύεται πως οφείλεται και στον εφησυχασμό αλλά και στη νέα παραλλαγή Covid-19, που ονομάστηκε B1617, για την οποία κάποιοι γιατροί λένε ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τα προηγούμενα στελέχη».

Στο ερώτημα κατά πόσο η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά στη νέα ινδική παραλλαγή, ο κ.Μόσιαλος αναφέρει ότι «θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο ειδικοί στην πολιτική της υγείας πιστεύουν ότι η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί και από τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Οι εκδηλώσεις, όπως οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις, οι γάμοι και το άνοιγμα των κινηματογράφων με πλήρη χωρητικότητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την έξαρση. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιοχές κυριαρχεί το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η ινδική παραλλαγή, φαίνεται επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα. Για παράδειγμα, στην πολιτεία Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η Βομβάη, το στέλεχος ‘ξέφυγε’ και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των νέων δειγμάτων που αναλύθηκαν».

Αναφερόμενος στις διαφορές του νέου στελέχους, εξηγεί ότι «το στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό και πέντε από αυτές βρίσκονται στην ακίδα του ιού, που όπως ξέρουμε, χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι δύο μεταλλάξεις E484Q και L452R, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ταυτόχρονα σε μια παραλλαγή (εξ ου και το όνομα “double mutant” για την ινδική παραλλαγή B1617). Δεν είναι νέες μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη στο E484 απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Έχει όμως βιολογική σημασία γιατί ίσως περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματα που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Η μετάλλαξη L452R βρέθηκε σε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και θεωρείται πως επίσης παρέχει έναν βαθμό διαφυγής από τα αντισώματα. Αλλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνδυασμένων μεταλλάξεων».

Υπογραμμίζει επίσης πως «από την πλευρά της κλινικής εικόνας, κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι η ινδική παραλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων, καθώς και ασθενών με ‘μη τυπικά συμπτώματα’. Οι ασθενείς φαίνεται επίσης να είναι νεότεροι, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα’.

AΠΕ

Back to top button