Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ζήσης Πετκανάς: Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασα…

Η αγοράς του πρώτου δίσκου, κασέτας ή κι ακόμα cd, είναι σε όλους μας μια γλυκεία ανάμνηση. Ανάμνηση που μας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω, όταν τα δισκάδικα ήταν μέρη συνάντησης όταν η αγορά ενός δίσκου ή κασέτας ήταν ολόκληρη ιστορία και…περιπέτεια. Εξ΄ άλλου όπως αναφέρει ο Ανδρέας Ανδρέου στο σημείωμά του, όλοι θυμόμαστε ποια είναι η πρώτη κασέτα, ο πρώτος δίσκος, το πρώτο cd που αγοράσαμε αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν θυμάται ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που κατέβασε!
Αυτή την ιστορία διηγούνται οι συνεργάτες του rockmachine.gr μαζί με καλούς φίλους και γνωστούς.

Ζήσης Πετκανάς- Ιδιοκτήτης / Αρχισυντάκτης Rock Overdose (Rockoverdose.gr): Ήταν Σεπτέμβριος του 1990. Στην πόλη μου την Καστοριά το μοναδικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι που είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε ήταν το Super Channel. Εκεί ήταν που είδα για πρώτη φορά το βίντεο κλιπ του “Thunderstruck” το οποίο μόλις είχε κυκλοφορήσει!
Οι τρελαμένοι οπαδοί τον εξώστη, το “περπάτημα” του Angus παίζοντας κιθάρα, πάνω στον γυάλινο διάδρομο, το εκπληκτικό ξεσηκωτικό κομμάτι… Δεν ήθελε και πολύ. “Τι κομματάρα είναι αυτή;” αναρωτήθηκα! την επόμενη φορά που το είδα παρατήρησα και σε ποιό άλμπουμ ανήκε. “The Razors Edge”. Λέω εδώ είμαστε. Πάω στο δισκάδικο της γειτονιάς μου (που τότε είχαμε και από ένα δισκάδικο σχεδόν σε κάθε γειτονιά) και ρωτάω αν υπάρχει ο δίσκος. Μου λέει μόλις ήρθε και φυσικά χωρίς δεύτερη σκέψη δίνω τα δυόμιση χιλιάρικα που έκανε και φεύγω γεμάτος χαρά και ανυπομονησία να τον βάλω να πάιξει στο πικ απ μου. Φυσικά δεν είχα ακούσει κανένα άλλο κομμάτι από τον συγκεκριμένο δίσκο. (Την μπάντα σαφώς και την ήξερα από την κασέτα του “Blow Up Your Video” την οποία μου είχε δανείσει πριν λίγες μέρες ο γείτονάς μου).
Με το που βάζω το δίσκο στο πικ απ και την ένταση στη διαπασών (οι γονείς μου είχαν πάει κάπου οπότε άδραξα την ευκαιρία), αυτό ήταν! “Thusnderstruck”, στο καπάκι “Fire Your Guns”, “Moneytalks”, το ομώνυμο,”Are You Ready”, “Got You by the Balls” (που έπαιζε και σε διαφήμιση του “Milko”) και πολλές ακόμα κομματάρες. Όλος ο δίσκος άψογος. Τον άκουγα ξανά και ξανά και από το πολύ το πάιξιμο, επειδή το πικ απ ήταν παλιό και είχε ένα καπάκι το οποίο δυστυχώς δεν έκλεινε πολύ καλά, είχα και ένα ατύχημα… το καπάκι έκλεισε απότομα, έπεσε πάνω στη βελόνα και γρατσούνισε το πρώτο κομμάτι, το “Thundestruck”…. Δυστυχώς η ζημιά ήταν αρκετή για να μην παίζει σωστά το κομμάτι, όμως αυτό δεν με πτόησε… Μάζεψα χρήματα και μετά από 2 μήνες ξανά αγόρασα τον ίδιο δίσκο!
Βέβαια αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας και από κει και μετά η συλλογή μου με τους δίσκους μεγάλωσε! Σήμερα έχω κοντά τους 1000 δίσκους και ακόμη και τώρα όταν βρω κάτι ενδιαφέρον θα το παραγγείλω (από το internet πλέον, μιας και τα δισκάδικα εδώ δεν υπάρχουν πλέον…)
Ευχαριστώ τον RockMachine.gr για την ευκαιρία που μου έδωσε να μιλήσω για τον πρώτο μου δίσκο και να αναπολήσω τις παλιές καλές στιγμές, όταν το βινύλιο και η κασέτα είχαν την τιμητική τους!

ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος, συνπαρουσιαστής Ράδιο Αρβύλα: 1974, Machine Head, από περιέργεια να δω τι είναι αυτό το “Deep Purple” που μας έπρηζε ένας συμμαθητής. 180 δραχμές από το κατάστημα «Αδελφοί Λαμπρόπουλοι» στη Θεσσαλονίκη, φυσικά το έχω ακόμη σε άριστη κατάσταση (μαζί με καμιά 40ριά άλλες του εκδόσεις!!!).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ Ραδιοφωνικός παραγωγός ΝΟΣΤΟΣ FM: Τρία μικρά δισκάκια 45 στροφών ήταν οι πρώτοι δίσκοι μου που τους αγόρασε ο μπαμπάς μου από το Μinion. Ήταν το «Venus» από τον Frankie Avalon, το “Stuck on You” του Elvis Presley και το “Stupid Cupid” της Connie Francis. Τα έχω ακόμα και τα παίζω στις εκπομπές μου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ  Ιδιοκτήτης / Αρχισυντάκτης Rockmachine.gr: Έως και το 1972 η επαφή μου με τη μουσική ήταν μέσα από γραμμένες κασέτες που έπαιζα σε ένα Grundig κασετόφωνο με ξύλινη εξωτερική επένδυση. Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν οι επιτυχίες της Βίκυς Λέανδρος, των Slade, Sweet για να προσηλυτιστώ στο μαγικό ήχο των Deep Purple και Uriah Heep. Τον πρώτο δίσκο που αγόρασα ήταν με το χαρτζιλίκι μου από ένα κατάστημα δίσκων «Τετράγωνο» στην οδό Λευκωσίας, στην Πλτ. Αμερικής που σήμερα έχει ενοποιηθεί με το διπλανό κι έχει γίνει κατάστημα με ρούχα. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα, μετά από πολλούς ενδοιασμούς ήταν το Thick as a Brick των Jethro Tull αλλά όταν το άκουσα σπίτι, μού σηκώθηκε η τρίχα. «Τι είναι αυτό, δεν ακούγεται» Το επέστρεψα και πήραν το Hearing of Atomic Rooster που ούτε αυτό μου άρεσε, αλλά ντρεπόμουνα να το επιστρέψω κι αυτό και το κράτησα. Φυσικά μετά από χρόνια κατάλαβα την αξία και των 2 άλμπουμ και το Hearing of το έχω ακόμα.

Περισσότερα στο μεγάλο άρθρο του rockmachine.gr

Back to top button