Καστοριά

Άγιο Όρος: Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας “Άξιον Εστί” – Ο π. Αμβρόσιος Πουτούκης διαβάζει το Ευαγγέλιο (βίντεο)

Ο π. Αμβρόσιος Πουτούκης διαβάζει το Ευαγγέλιο από το νέο κελί που διαμένει με τους πατέρες στο Αγίου Όρος. διακρίνεται ο μοναχός Γεώργιος και ο μοναχός Γεράσιμος

Την επόμενη μέρα από το Άγιο Πάσχα το έθιμο στο Άγιο Όρος είναι να βγαίνει η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ Εικόνα της Παναγίας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ από το Ναό του Πρωτάτου που φυλάσσεται και να περνάει όλα τα κελιά τις γύρο περιοχής (Καρυες).

Η λιτανεία αυτή είναι η αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου Όρους και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς προσκυνητές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις άλλες Ορθόδοξες χώρες, την Ρωσία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Γεωργία, την Μολδαβία, την Βουλγαρία, οι οποίοι φυσικά φέτος δεν υπήρχαν, λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό.

Σε αυτήν συμμετείχαν κυρίως οι πατέρες των Καρεών, προστάτης των οποίων είναι η Παναγία του «Άξιον Εστί».

Πρόκειται για την εικόνα στην οποία για πρώτη φορά ψάλθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ο αγγελικός ύμνος «Άξιον Εστί».

Ο Αρχάγγελος έγραψε επάνω σε μία πέτρινη πλάκα, σαν επάνω σε κερί, τον ύμνο αυτό, ο οποίος από τότε καθιερώθηκε να ψάλλεται πριν «Την Τιμιωτέραν» σε όλους τους ναούς.

Η λιτανεία της ιεράς εικόνας ξεκινά από τον Ναό του Πρωτάτου, περνά από διάφορα κονάκια, στη συνέχεια σταματά στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, έπειται διέρχεται από τη Σκήτη Κουτλουμουσίου, για να ανέβει στην Σκήτη του Αποστόλου Ανδρέα (Σεράι).

Από εκεί ανηφορίζει μέσα από τα στενά σοκάκια των Καρεών, περνώντας από τα κονάκια διάφορων Μονών, για να καταλήξει στην Ιερά Κοινότητα και στον Ναό του Πρωτάτου.

hlektra.gr

 

 

 

Back to top button