Κόσμος

Ο Μπάιντεν «ελπίζει» να συναντηθεί με τον Πούτιν κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο στην Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη τον Ιούνιο.

«Το ελπίζω και το πιστεύω», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών. «Εργαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στα μέσα Ιουνίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια στο Βέλγιο, για τις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ και για μια συνάντηση με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα μέσα Απριλίου, πρότεινε μια συνάντηση με τον Πούτιν, με φόντο τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων.

Αν η Μόσχα εξέφρασε ενδιαφέρον για αυτήν την πρόταση, αν και οι κυρώσεις που επιβάλλουν η μία χώρα στην άλλη έχει επιβαρύνει το κλίμα.

Στα τέλη Απριλίου, ωστόσο, το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται «συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο και υπάρχουν πολλά σημεία τριβής: διαφωνίες για την Ουκρανία, κατηγορίες κατασκοπείας, παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και εντάσεις για την τύχη του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

ΑΠΕ

Back to top button