ΓούναΚαστοριά

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας Καστοριάς: Απεργιακή κινητοποίηση αύριο 6 Μάη στις 10:30

Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, που κατακτήθηκε το 1920, παρουσιάζοντάς το ως «πρόοδο»!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Το Σωματείο καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη ώρα 10:30 π.μ. απέναντι από την πρώην Νομαρχεία, για να δώσουμε  για άλλη μια φορά το δυναμικό παρόν δίπλα σε αυτούς που παραμένουν στο δρόμο που χάραξαν οι θυσίες και οι αγώνες των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της τάξης μας. Αυτό είναι το μήνυμα της πρωτομαγιάς και με αυτό θα στείλουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ωρου στα σκουπίδια!

Μπροστά στον εορτασμό και την απεργία της Πρωτομαγιάς, δίνοντας μια ακόμα απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που οραματίζονται εργοδότες και κυβέρνηση του 10ωρου, της δουλειάς χωρίς σύμβαση, χωρίς δικαιώματα, σε ό,τι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση. Μετά τα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις. Μετά τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν ή γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας. Τώρα η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, που κατακτήθηκε το 1920, παρουσιάζοντάς το ως «πρόοδο»! Οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν μια, δυο, τρεις μέρες, όταν η αυξημένη εμπορική κίνηση το απαιτεί, και στη συνέχεια επιστρέφουν στην αναστολή, ή – ακόμα χειρότερα – να δουλέψουν όντας δηλωμένοι σε αναστολή, χωρίς να αμείβονται. Το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων καθιερώνει το 10ωρο με ατομική σύμβαση εργασίας, βάζει νέα εμπόδια στην απεργία, ενισχύει την παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται αισχρά ότι επιλέγει την «πρόοδο από τη στασιμότητα». Παρουσιάζει ως «πρόοδο», στο επίπεδο που έχει φτάσει σήμερα η παραγωγικότητα της εργασίας, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 10 ώρες τη μέρα, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μείωση του εργάσιμου χρόνου. Παρουσιάζει ως «πρόοδο» το σάρωμα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, βέβαια, αυτό είναι «πρόοδος»: Να τσαλαπατάει με νόμους των κυβερνήσεων οτιδήποτε μπορεί να βάλει προσκόμματα στην κερδοφορία του, όπως ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, η συλλογική διεκδίκηση για σύγχρονα δικαιώματα και μισθούς και, βέβαια, το δικαίωμα στην απεργία, που διακόπτει την παραγωγή, άρα και τα κέρδη του.

ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα τους αφήσουμε !

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αντλούμε δύναμη από τους αγωνιστές που δε συμβιβάστηκαν με τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Πάλεψαν ενάντια στις «σειρήνες» της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας, ανοίγοντας το δρόμο για να ζήσουν οι ίδιοι, τα παιδιά τους, οι μελλοντικές γενιές μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια.

Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

 Διεκδικούμε

  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων .
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Back to top button