Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή ο «El Maestro» Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου (βίντεο)

Ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου ήταν βενεζουαλανός οικονομολόγος, πολιτικός και ερασιτέχνης μουσικός. Απέκτησε παγκόσμια φήμη ως δημιουργός του μουσικού εκπαιδευτικού προγράμματος, γνωστού ως «El Sistema» («Tο Σύστημα»), στόχος του οποίου ήταν να απομακρύνει τα παιδιά των φτωχών και μειονεκτικών περιοχών της Βενεζουέλας από το περιβάλλον των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Στο πρόγραμμα σήμερα συμμετέχουν 900.000 παιδιά και έφηβοι, που εκπαιδεύονται από 10.000 δασκάλους, σε πάνω από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες σε όλη τη Βενεζουέλα.

Το 1975 δημιούργησε το «Σύστημα Ορχηστρών Παιδιών και Εφήβων» («Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles») που θα γινόταν γνωστό απλά με το όνομα «El Sistema» («Το Σύστημα»). Επρόκειτο για ένα κυβερνητικό σχέδιο με σκοπό να αποκτήσουν μουσική παιδεία τα παιδιά από τις φτωχογειτονιές της χώρας. Προϊόντα του «Ελ Σιστέμα» είναι η Νεανική Ορχήστρα «Σιμόν Μπολίβαρ» και ο διάσημος αρχιμουσικός Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

Το μοντέλο αναπαράχθηκε έκτοτε σε περισσότερες από 50 χώρες, με αποτέλεσμα ο Αμπρέου να αποκτήσει ευρύτατη διεθνή αναγνώριση. Το 1993 τού απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της ΟΥΝΕΣΚΟ, το 2008 έλαβε την κορυφαία τιμητική διάκριση της Ισπανίας «Principe de Asturias de las Artes» και το 2009 τιμήθηκε με Λάτιν Γκράμι, για την προσφορά του στη μουσική. Το όνομά του είχε ακουστεί στις συζητήσεις ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, γνωστός στην πατρίδα του με το προσωνύμιο «El Maestro», πέθανε στο Καράκας, στις 24 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 78 ετών. Ήταν πάντα πολύ διακριτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή. Δεν άφησε σύζυγο, ούτε παιδιά.

sansimera.gr

shares