Καστοριάφωτορεπορτάζ

Ο αναστυλωμένος ναός του Αγίου Χριστοφόρου στη Λεύκη (φωτογραφίες πριν και μετά)

Παλαιότερα η Λεύκη αποτελείτο από δύο οικισμούς, την Άνω Λεύκη, της οποίας ο ενοριακός ναός είχε πάτρωνα τον άγιο Χριστοφόρο, και την Κάτω Λεύκη, που ο ενοριακός της ναός ήταν και είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα

Το όμορφο χωριό Λεύκη του Νομού Καστοριάς βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη Καστοριά. Κατοικείται από 700 γηγενείς Έλληνες Μακεδόνες, που είναι άνθρωποι εργατικοί και τίμιοι, άριστοι πατριώτες κι ευσεβείς χριστιανοί.

Παλαιότερα η Λεύκη αποτελείτο από δύο οικισμούς, την Άνω Λεύκη, της οποίας ο ενοριακός ναός είχε πάτρωνα τον άγιο Χριστοφόρο, και την Κάτω Λεύκη, που ο ενοριακός της ναός ήταν και είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα.

Κατά την πενταετία 1955 – 1960, οι κάτοικοι της Άνω Λεύκης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κι εγκαταστάθηκαν στην πλησίστια Κάτω Λεύκη. Δυστυχώς τότε, μαζί με τις οικίες τους εγκατέλειψαν και τον μεγάλο ναό του Αγίου Χριστοφόρου, με αποτέλεσμα αυτός να ερειπωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όμως, πριν 10 έτη, ο άξιος εφημέριος της Λεύκης, καθώς και τα δραστήρια μέλη του οικείου Πολιτιστικού Συλλόγου, και γενικά όλοι οι κάτοικοι του χωριού, πήραν την απόφαση να αναστυλώσουν τον εν λόγω ναό του Αγίου Χριστοφόρου και την υλοποίησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν, στερέωσαν τους τοίχους του, έφτιαξαν νέα σκεπή, έβαλαν πόρτες και παράθυρα, και τοποθέτησαν εντός του ωραίο τέμπλο και αρκετές ιερές εικόνες. Τώρα προχωρούν στην διαμόρφωση τού περιβάλλοντοςχώρου του και στον γενικότερο ευπρεπισμό του.

Ο ναός του Αγίου Χριστοφόρου πριν την αναστύλωσή του.

Τον αναφερόμενο ναό τού αγίου Χριστοφόρου τον επισκέφθηκε αρκετές φορές – πριν, αλλά και μετά την αναστύλωσή του – ο Καστοριανός δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου και τον φωτογράφισε. Μερικές απ’ αυτές τις φωτογραφίες του παρουσιάζονται εδώ, για να τις ιδούν οι αναγνώστες τού παρόντος Ιστολογίου και να εκτιμήσουν κι επαινέσουν το ανάλογο έργο των αγαπητών κατοίκων της Λεύκης.

Το Απολυτίκιο του αγίου Χριστοφόρου. Ήχος δ΄.

Στολαίς ταίς εξ αίματος, ωραϊζόμενος, Κυρίω παρίστασαι, τώ Βασιλεί ουρανών, Χριστοφόρε αοίδιμε, όθεν σύν Ασωμάτων, καί Μαρτύρων χορείαις, άδεις τή τρισαγίω, καί φρικτή μελωδία, διό ταίς ικεσίαις ταίς σαίς, σώζε τούς δούλους σου.

Ο ναός του Αγίου Χριστοφόρου μετά την αναστύλωσή του
Η θύρα του ναού πριν την αναστύλωση.
Η ίδια θύρα μετά την αναστύλωση.
Ο βόρειος τοίχος του ναού πριν την αναστύλωση.
Ο βόρειος τοίχος μετά την αποκατάστασή του.
Η κόγχη του Ιερού όπως ήταν πριν την αναστύλωση.
Η κόγχη του Ιερού όπως είναι τώρα.
Το καμπαναριό όπως ήταν πριν.
Το καμπαναριό όπως είναι τώρα.
Το εσωτερικό του ερειπωμένου ναού.

Η Αποκαθήλωση στην κόγχη της Πρόθεσης.
Ο κομψός ναός του Αγίου Χριστοφόρου στην Κάτω Λεύκη.
Ο άγιος Χριστόφορος με τον Χριστό στον ώμο του.
Σχεδιαστική  παράσταση από τον  Γιώργο Τ. Αλεξίου.

fos-kastoria.blogspot.com

 

 

Back to top button