Ελλάδα

Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

Για την ψωρίαση, τα συμπτώματα και τις νέες θεραπείες για την ψωρίαση μίλησε η Ελισάβετ Λαζαρίδου, Αν. Καθηγήτρια, Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. “Παπαγεωργίου”, Θεσσαλονίκη.

Η νόσος και τα συμπτώματα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, συστηματική, αυτοάνοση και φλεγμονώδης νόσος. Συνολικά, επηρεάζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σχεδόν 250.000 στην Ελλάδα.

Η ψωρίαση εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Ταξινομείται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου βασίζεται κυρίως σε κλινικούς δείκτες, ανάλογα με τη συνολικά προσβεβλημένη επιφάνεια του σώματος. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας και αφορά περίπου στο 80% των ασθενών. Αυτή η μορφή ψωρίασης μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα, με πιο δύσκολες εντοπίσεις αυτές σε παλάμες – πέλματα, νύχια και τριχωτό κεφαλής.

Εκτός του πόνου και του κνησμού που μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα, οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση βιώνουν μεγάλη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική επιβάρυνση. Υπάρχουν σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αφήνουμε και να τις αγνοούμε. Γενικά, η ποιότητα ζωής πολλές φορές επηρεάζεται σημαντικά. Κάποιοι ασθενείς αισθάνονται ντροπή, θυμό ή λύπη. Το άγχος για πιθανή απόρριψη από άτομα του φιλικού και επαγγελματικού τους περιβάλλοντος είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Οι στόχοι κάθε θεραπείας για την ψωρίαση

Η θεραπεία στοχεύει στην αναστολή της φλεγμονής που έχει ως συνέπεια την επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Στις διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνονται οι τοπικές, οι φωτοθεραπείες, οι από του στόματος συστηματικές θεραπείες και ένας αριθμός βιολογικών παραγόντων που χορηγούνται με υποδόρια ή ενδοφλέβια ένεση. Παρόλο που οι νεότερες βιολογικές θεραπείες έχουν αυξήσει το ποσοστό των ασθενών που επιτυγχάνουν πλήρη η σχεδόν πλήρη κάθαρση του δέρματος, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων που υποθεραπεύεται.

Αυτό που ζητάνε από τη θεραπεία τους οι ασθενείς με ψωρίαση, είναι να τους δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η νόσος τους. Δηλαδή, ένα καθαρό δέρμα και ως επακόλουθο, βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Αυτό, έρχονται να το προσφέρουν οι τρεις νέες και καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης που κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα μέσα στο Φεβρουάριο του 2021. Οι δύο από αυτές (Risankizumab και Guselkumab) είναι αναστολείς της ιντερλευκίνης-23 (IL-23), η οποία θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της ψωρίασης.

Ειδικά το Risankizumab, εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο 2019 και κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Tο κλινικό πρόγραμμα του Risankizumab αποτελείται από πέντε μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου ένα χρόνο. Και στις πέντε μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν το Risankizumab πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης των ψωριασικών βλαβών τους σε σχέση με τους βιολογικούς παράγοντες με τους οποίους συγκρίθηκε και σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς πέτυχαν πλήρη κάθαρση (απόλυτα καθαρό δέρμα). Μάλιστα η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη βαρύτητα της νόσου, το σωματικό βάρος, ή την προηγούμενη έκθεση ή μη σε βιολογικό παράγοντα.

Όσον αφορά στο δοσολογικό σχήμα του Risankizumab, είναι απλό και βολικό για τους ασθενείς, καθώς απαιτείται η χορήγηση μόνο 4 δόσεων συντήρησης τον χρόνο. Πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο, καθώς τόσο από τις μελέτες, όσο και από την εμπειρία που υπάρχει από την κυκλοφορία του σε διάφορες χώρες για σχεδόν 2 χρόνια, δεν φάνηκε η ύπαρξη σημάτων για  εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και κυρίως σοβαρών λοιμώξεων. Το Risankizumab ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια, “η χορήγησή του από εμάς, ήδη πριν από την επίσημη κυκλοφορία του στην Ελλάδα, έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά των κλινικών μελετών και στην καθημερινή κλινική πρακτική. Πρόκειται για ένα γρήγορο, ασφαλές και ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο, όπλο μας στην επίτευξη απόλυτα καθαρού δέρματος, ελεύθερου από ψωρίαση”.

ΑΠΕ

Back to top button