Καστοριά

Η πατέντα των εμβολίων (της Ελένης Κωστοπούλου)

Η μαρξιστική θεωρία καθώς επίσης και ο άκρατος φιλελευθερισμός, αλλά και οι ιδεολογίες που έχουν καταδικαστεί από την συνείδηση των ανθρώπων ως ακατάλληλες και ακραίες, έχουν θα λέγαμε έναν κοινό παρανομαστή στο τι σημαίνει δημόσιο αγαθό.

Οι Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δίνουν απλόχερα τα φώτα του πολιτισμού και το πανανθρώπινο ιδεώδες της δημοκρατίας να ξεκινάει από τη χώρα μας. Το “φως” του Ελληνισμού και τα αγαθά της επιστήμης έχουν μεταλαμπαδευτεί απ’ άκρου εις άκρον στον πλανήτη μας. Η πατέντα, λοιπόν, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ανθρώπινου σεβασμού χαρίστηκε από τους Έλληνες σε όλο το κόσμο χωρίς αντάλλαγμα, είτε οικονομικό είτε ακόμη και ηθικό.
Το ήθος των Ελλήνων και ο σεβασμός στον άνθρωπο ξεπερνά κάθε είδους παγκόσμιου οικονομικού συμφέροντος, αφού είναι πέραν των οποιονδήποτε κερδοσκοπικών εταιριών.
Σήμερα, ο πλανήτης μας περνά μία συνολική κρίση λόγω της πανδημίας. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να βρεθεί το περιβόητο εμβόλιο κατά του covid 19. Μάλιστα, ανακαλύφθηκαν αρκετοί τύποι εμβολίων. Δαπανήθηκαν, δηλαδή, πολλές εργατοώρες, πολλά χρήματα και πολύς κόπος σωματικός και πνευματικός, από εταιρίες και ομίλους εταιριών.
Φυσικά, θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κάποιος, ότι τα κέρδη των εταιριών που ασχολήθηκαν με την κατασκευή των εμβολίων είναι πενιχρά, τουναντίον μάλιστα διαδικτυακά άρθρα μιλάνε για εκατονταπλάσια κέρδη σε σχέση με το κόστος.
Δεν θα δαιμονοποιήσουμε σε καμία περίπτωση τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, ως προς την επίτευξη των κερδών από υπερεθνικές εταιρίες. Όμως, όταν πρόκειται για ένα αγαθό το οποίο αφορά όλο το πλανήτη τότε ναι θα λέγαμε, ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και η πατέντα της κατασκευής εμβολίων σε όποιον έχει το δικαίωμα να το πράξει. Δεν απασχολεί κανέναν η διαφωνία διαφόρων ηγετών. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι να εμβολιαστεί και ο τελευταίος Αφρικανός πολίτης προκειμένου, να επιτευχθεί αυτό που ονομάζουμε τείχος προστασίας.
Δεν απασχολεί, επίσης, το γεγονός αν μια εταιρία έχει 150% κέρδη αντί για 100%, ούτε θα φτωχύνει κάποια εταιρία ούτε θα κλείσει. Στο παγκόσμιο μάρκετινγκ γίνεται λόγος για εταιρική κοινωνική ευθύνη. Αναρίθμητα άρθρα έχουν γραφτεί και εκατοντάδες βιβλία κυκλοφόρησαν στο παγκόσμιο εμπόριο. Γιατί, λοιπόν, να τα ξεχάσουμε επιλεκτικά;
Σε όλα τα δόγματα, τις θρησκείες εκτός από το αγαπάτε αλλήλους είναι κανόνας η βοήθεια προς το συνάνθρωπο με απώτερο στόχο τη βοήθεια του ίδιου μας του εαυτού. Έτσι και στην περίπτωση της ανακάλυψης του εμβολίου πρέπει να σκεφτούμε πανανθρώπινα, όπως κήρυξε ο δικός μας Θεός και εφάρμοσε στη πράξη το δικό μας έθνος.

 

 

Back to top button