102η επέτειος γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ημέρα μνήμης και τιμής! Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στα ίδια βήματα του «Αμελέ Γιοβάννη».
Σε μία από τις εννιά αποστολές στα τάγματα εργασίας, στην περιοχή της Σαμψούντας, ήταν “αμελές”, αιχμάλωτος στα “αμελέ-ταμπουρού” και ο παππούς μου, Ιωάνννης Χίντζογλου. Δεν ξαναγύρισε ποτέ ούτε έμαθε κανείς το τέλος του.
Αυτή την πορεία του προς τον θάνατο, προσπάθησα να φανταστώ και να ιστορίσω – “χρησιμοποιώντας” παράλληλα και την παρουσία ενός άλλου επίσης υπαρκτού προσώπου, του Γιοβάν -Τσαούς, που ήταν συγγενής του και είχε μεγάλη δράση στο αντάρτικο του Πόντου.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι παρά ένα μικρό μνημόσυνο στο παππού μου αυτόν, απ’ τον οποίο δεν είχα τίποτε, εκτός από την κιτρινισμένη φωτογραφία.
Αυτό όμως ήταν μέχρι χθες. Γιατί από σήμερα έχω και το βιβλίο αυτό, που είναι ολότελα δικό του.
(Δέσποινα Χίντζογλου Αμασλίδου)
ιατρός, λογοτέχνιδα
Ακολουθεί γλαφυρότατη αφήγηση και οπτικοακουστικό υλικό με την συγγραφέα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, 6.5.17 από την παρουσίαση του βιβλίου της «Αμελές Γιοβάννης».
Η Δέσποινα Χίντζογλου Αμασλίδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1950. Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στη μικροβιολογία και το βελονισμό. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Αμασλίδη, γαστρεντερολόγο και έχουν δύο παιδιά, την Ιφιγένεια μουσικοπαιδαγωγό και τον Αλέξανδρο κτηνίατρο.
Έχει εκδώσει: “Στη σκιά μιας βερικοκιάς” (Ερωδιός, 2011), “Ψυχογραφήματα” (Ερωδιός, 2012) τα “Τα 1123 χρόνια της Ρωμανίας” (Μέθεξις, 2014), “Αμελές Γιοβάννης” (Μέθεξις, 2015), “Ψυχογραφήματα-Ψυχοποιήματα”(Μέθεξις, 2016), “Το δικό μας Βυζάντιο”(Μέθεξις 2017), “Ομολογία ψυχής” (Μέθεξις,2018), “Γαληνοτάτη” (Μέθεξις, 2019) και το “Όσα δεν ήξερα για το Βυζάντιο”.
(Επιμέλεια: Σοφία Καμπούρη)