Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Καστοριά: Τηλεφωνικές απάτες – Προστατεύστε τους ηλικιωμένους

Σε όλο τον νομό, στην πόλη, μεσημέρι, νωρίς το πρωί, δεν υπάρχει περιορισμός. Μας αφορά όλους!

Σήμερα κάλεσαν τη γιαγιά μου, αύριο τη δική σου, την ηλικιωμένη μητέρα σου, τον παππού στο χωριό, την κα Δήμητρα, τη γειτόνισσα.

-Κυρία Χ., γεια σας, είστε καλά; (Κερδίζουν οικειότητα, την εμπιστοσύνη του ηλικιωμένου, ότι δεν κάλεσαν λάθος αριθμό)

-Είναι κάποιος στο σπίτι να μιλήσουμε; (αν ακούσουν ναι, προφανώς το κλείνουν. Αν όχι, συνεχίζουν με το υποψήφιο «θύμα» )

-Καλούμε από την αστυνομία. (πρώτο σοκ το «θύμα» στο άκουσμα της αστυνομίας)

-Έχουμε εδώ το παιδί σας. (ποιον έχετε; που;)

-Το παιδί σας είναι εδώ, είχε ένα ατύχημα. (Ποιος; Ο Ψ. ; Επικρατεί ο φόβος και η αγωνία, πλέον. Ξεφεύγει πιθανότατα και το όνομα του παιδιού, κάτι που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους δράστες.)

Από το βάθος ακούγονται φωνές: «βοήθεια» «δώσε ότι σου πουν» και άλλα τέτοια που σίγουρα θα ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο το θύμα της τηλεφωνικής απάτης, αντί να παραμείνει ψύχραιμος και να ρωτήσει λεπτομέρειες ή και να αναγνωρίσει τη φωνή του παιδιού.

Από εκεί και πέρα ο διάλογος θα οδηγηθεί με περίτεχνο τρόπο στην αναζήτηση μεγάλου χρηματικού ποσού, από τους καλούντες.

Ο ηλικιωμένος, έχει χάσει την ψυχραιμία του, είναι ευάλωτος, αγωνιά πρωτίστως για την υγεία του παιδιού του, για τις νομικές συνέπειες ενός πιθανού ατυχήματος που εκείνο προκάλεσε και είναι διατεθειμένος να δώσει άμεσα ό,τι του ζητηθεί σε όποιον του υποδείξουν.

Θεωρείτε όλο αυτό που διαβάσατε προϊόν φαντασίας; Τον «δικό σας» ηλικιωμένο καλά ενημερωμένο και υποψιασμένο αρκετά, ώστε να μην «την πατήσει»; Πιστεύετε ότι οι δράστες χτυπούν στοχευμένα μόνο στους έχοντες κάποια περιουσία ή ότι την πατάνε μόνο οι αφελείς;

Δυστυχώς, δεν ξέρετε πως και πότε μπορεί να συμβεί η τηλεφωνική αυτή «επίθεση» και πόσο ευάλωτο μπορεί να βρουν τον άνθρωπό σας.

Στην Καστοριά οι κλήσεις αυτές το τελευταίο διάστημα είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Σε όλο το Νομό, μες στην πόλη, μεσημέρι , νωρίς το πρωί, δεν υπάρχει περιορισμός. Μας αφορά όλους!
Μιλήστε, ενημερωστε τους συγγενείς, τους γείτονες και γνωστούς σας που ζουν μόνοι. Ο τρόμος που θα τους προκαλέσει, ακόμα κι αν δεν χάσουν χρήματα ή αντικείμενα αξίας, αρκεί για να σας ενεργοποιήσει, άμεσα. Προφυλάξτε τους.
Υποδείξτε τους τρόπους αντίδρασης σε τέτοιες περιπτώσεις. Παρακολουθείτε συχνά τις κλήσεις τους. Ζητήστε τους να σας ενημερώνουν για οποιαδήποτε ύποπτη κλήση.  Ενημερώστε τις αρχές.

Οι συμβουλές της αστυνομίας για προστασία και από τηλεφωνικές απάτες!

aboutkastoria.gr

 

Back to top button