Κόσμος

Με ροές μεταναστών και εισαγωγή ναρκωτικών απειλεί την Ευρώπη ο Λουκασένκο – Απεγνωσμένοι οι γονείς του Προτάσεβιτς (βίντεο)

Με απειλές τοποθετήθηκε ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, τρεις ημέρες μετά την «κρατική αεροπειρατεία» από τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες και ναρκωτικά.

Με τον αεροπορικό αποκλεισμό της χώρας του να διευρύνεται, o Λουκασένκο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον του.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η πληροφορία για τη βόμβα στην πτήση προήλθε από την Ελβετία, με τη Γενεύη να το αρνείται κατηγορηματικά, καθώς και ότι ήθελε να σώσει 129 επιβάτες από τη βόμβα και όχι να συλλάβει τον Προτάσεβιτς.

Υποστηρίζει δε, ότι δεν γνώριζε πως ο 26χρονος δημοσιογράφος και η φίλη του επέβαιναν στην πτήση, ενώ υπεραμύνεται της απόφασής του να τους συλλάβει, γιατί όπως τους κατηγορεί, σχεδίαζαν αιματηρή εξέγερση.

Την ίδια ώρα, παντελώς ψευδείς, ανυπόστατες και απολύτως παραπλανητικές χαρακτηρίζει η ΥΠΑ σε ανακοίνωσή της τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ενημέρωση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ή των Ελληνικών Αρχών σχετικά με την ύπαρξη πάσης φύσεως απειλής στην πτήση της Ryanair, που τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας,

Την εκδοχή της Λευκορωσίας για τα γεγονότα αποδέχεται η Ρωσία, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να την επικρίνει για τη στήριξη στον Λουκασένκο. «Παρατηρώ ότι η απουσία αντίδρασης από την πλευρά της Ρωσίας -καταδίκης -ισοδυναμεί με κάλυψη» είπε σε συνέντευξή του ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν.

O Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι δεν θα ακυρώσει τη συνάντηση με τον Πούτιν λόγω της Λευκορωσίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων για την εκτροπή του αεροσκάφους. «Όχι, όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να αντιδράσει στη συνολική κατάσταση στη Λευκορωσία πριν να είναι πολύ αργά. «Αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε όλοι ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον γιατί ο Λουκασένκο μετατρέπει τη χώρα μου στη Βόρειο Κορέα της Ευρώπης – αδιαφανή, απρόβλεπτη και επικίνδυνη», υπογραμμίζει η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η λευκορωσική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για νέο κύμα διαδηλώσεων.

«Σώστε τα παιδιά μας» – Σε απόγνωση οι γονείς του δημοσιογράφου και της συντρόφου του

Οι γονείς των δύο συλληφθέντων εκλιπαρούν για την τύχη των παιδιών τους, διακρίνοντας σημάδια κακοποίησης, ενώ εκλιπαρούν για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, το βίντεο όπου ο Προτασέβιτς ομολογεί όσα του προσάπτουν, δηλώνοντας καλά στην υγεία του, δεν πείθει.

«Προφανώς τον εξανάγκασαν εφαρμόζοντας σε βάρος του μεθόδους ψυχολογικής αλλά και σωματικής βίας» λέει ο πατέρας του κρατούμενου Ντμίτρι Προτάσεβιτς.

«Κόσμε παρακαλώ σηκωθείτε και βοηθήστε. Σας θερμοπαρακαλώ γιατί θα τον σκοτώσουν» συμπληρώνει η μητέρα του Ναταλία Προτάσεβιτς.

Ο Σαρλ Μισέλ που επικοινώνησε με τον πατέρα του κρατουμένου, μέσω Twitter εκφράζει την αλληλεγγύη του στην οικογένεια και καλεί εκ νέου τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν τον Ρομάν και τη Σοφία Σαπέγκα.

Σε βίντεο της κρατικής τηλεόρασης η 23χρονη Ρωσίδα φοιτήτρια μοιάζει να εκφωνεί υπαγορευμένο κείμενο. «Είμαι συντάκτης στη Μαύρη Βίβλο του καναλιού Telegram που δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες για υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων», λέει.

«Η κόρη μου είναι φοιτήτρια σε ένα ευρωπαϊκό δημόσιο Πανεπιστήμιο στο Βίλνιους. Ελπίζω να μη θεωρηθεί ένοχη λόγω συνθηκών, επειδή βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος ώρα» δηλώνει η μητέρα της, Άννα Ντούντιτς.

Πηγή: ΕΡΤ

Back to top button