Κόσμος

Νέες έρευνες για την προέλευση της πανδημίας δρομολογεί ο ΠΟΥ

Επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ετοιμάζουν πρόταση για νέες μελέτες σχετικά με την προέλευση του πανδημικού κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Οι ειδικοί θα προετοιμάσουν πρόταση για τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είπε η εκπρόσωπος.

Ο Μάικ Ράιαν, ειδικός του ΠΟΥ για τις επείγουσες καταστάσεις, έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τις χώρες-μέλη θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πάντως έχει τεθεί από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, χώρα ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «να ενισχύσουν τις προσπάθειες στις έρευνές τους για την προέλευση της πανδημίας και να του αναφέρουν τα αποτελέσματα σε 90 ημέρες».

Ακόμα, οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σχεδιάσει δεύτερη φάση ερευνών για την προέλευση του κοροναϊού, κατά την οποία ανεξάρτητοι ερευνητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και δείγματα στην Κίνα, αντίθετα με ό,τι ίσχυσε κατά την οπρώτη έρευνα του ΠΟΥ στις αρχές του χρόνου.

Η ανακοίνωση Μπάιντεν ήρθε μετά την δημοσίευση στοιχείων από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, που υποδεικνύουν ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο 2019 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν με συμπτώματα που παραπέμπουν στην Covid-19.

Τα στοιχεία επαναφέρουν στην επιφάνεια το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, σενάριο που διαψεύδει κατηγορηματικά το Πεκίνο.

ΑΠΕ

Back to top button