ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.852 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.679.148, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, ακόμη 56 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 88.406 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.656 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 5.235.978.
Άλλοι 137 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το ίδιο διάστημα, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Τουρκία να φθάνει τους 47.271 νεκρούς ως τώρα από την 11η Μαρτίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι 1.391, πάντα κατά το τουρκικό υπουργείο Υγείας. Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην Τουρκία, τη 14η Ιανουαρίου, έχουν εμβολιαστεί 16,47 εκατομμύρια άνθρωποι.
ΙΝΔΙΑ
Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα τη μικρότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εδώ και 46 ημέρες, με 165.553 περιστατικά να καταγράφονται τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 3.460.
Ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει τις 27,9 εκατ., ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον 325.972, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, το lockdown που έχει επιβληθεί λόγω της Covid-19 στην πρωτεύουσα της Ινδίας παρατάθηκε για μια ακόμα εβδομάδα, ως την 7η Ιουνίου. Ωστόσο, οι περιορισμοί χαλάρωσαν για δύο κλάδους: τις μεταποιητικές και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
«Το lockdown, που επρόκειτο να λήξει τη Δευτέρα, θα ισχύει έως τις 7 Ιουνίου», δήλωσε αξιωματούχος. «Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα για την COVID-19 και να κατανέμουν (το προσωπικό σε) βάρδιες. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους θα υπόκεινται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για την COVID-19 από τις αρχές».
Την Παρασκευή ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Δελχί Άρβιντ Κετζριουάλ είπε ότι η ινδική πρωτεύουσα έθεσε υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της COVID-19 και η πόλη θα ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία σταδιακής άρσης του lockdown από την επόμενη εβδομάδα. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η μάχη απέναντι στην πανδημία δεν έχει τελειώσει.
«Η κατάσταση με την COVID-19 στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Δελχί αξιολογήθηκε και πάλι και διαπιστώθηκε ότι, αν και ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 και ο δείκτης θετικότητας μειώνονται, η κατάσταση συνεχίζει να είναι επισφαλής. Κατά συνέπεια, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να σπάσει ο κύκλος μετάδοσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας χρειάζεται να παραταθεί για μία ακόμα εβδομάδα στην περιοχή (εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες/υπηρεσίες), επιτρέποντας την επαναλειτουργία ορισμένων απαγορευμένων δραστηριοτήτων σταδιακά σε περιοχές εκτός των ζωνών απομόνωσης για τη γενικότερη ευημερία των πολιτών στο Δελχί», ανέφερε διαταγή του Κετζριουάλ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η τοπική κυβέρνηση θα αποφασίζει κάθε εβδομάδα, με βάση τις συστάσεις των ειδικών και λαμβάνοντας υπόψη την κοινή γνώμη, εάν θα συνεχίσει το lockdown ή θα προχωρά σε χαλάρωση μέτρων. «Σε κανέναν δεν αρέσει το lockdown. Δεν είμαστε υπέρ του lockdown. Αλλά εάν τα κρούσματα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, τότε η διαδικασία άρσης των περιορισμών θα πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Κετζριουάλ.
Η περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας τέθηκε σε ολικό lockdown το βράδυ της 19ης Απριλίου, το οποίο έκτοτε παρατείνεται.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες τους 460.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, την ημέρα που σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του τρόπου που αντιμετωπίστηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.012 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 461.057 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.
Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 79.670 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 16.471.600.
Η χώρα που θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας, είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να κατακλύζονται από ασθενείς.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης, που άρχισε με καθυστέρηση και ως εδώ κινείται με αργό ρυθμό στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων, δεν έχει φθάσει σε σημείο που να μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί κάπου 66,7 εκατ. δόσεις εμβολίων, με 21,9 εκατ. πολίτες να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Επιδημιολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες εναντίον του προέδρου και του τρόπου που διαχειρίστηκε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου την κρίση.
Στο κέντρο του Ρίο ντε Ζανέιρο, κάπου 10.000 άνθρωποι, που φόραγαν μάσκες, έκαναν πορεία στην οποία είχαν καλέσει παρατάξεις της αριστεράς και φοιτητικές οργανώσεις, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω ο Μπολσονάρου» ή «Μπολσονάρου γενοκτονία».
«Κανένας δεν θέλει να βγαίνει στον δρόμο εν μέσω πανδημίας» αλλά «ο Μπολσονάρου δεν μας δίνει καμία άλλη επιλογή. Είμαστε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θα περιμένουμε (τις προεδρικές εκλογές) το 2022. Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», τόνισε ο Γκιλιέρμε Μπούλους, ηγέτης του Κινήματος των Άστεγων Εργαζομένων (MTST).
Από την εκδήλωσε της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που κατ’ αυτόν δεν προκαλεί παρά μια «γριπούλα», ο βραζιλιάνος πρόεδρος εναντιώθηκε στα περιοριστικά μέτρα, αψήφησε τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, διαφήμισε φάρμακα χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, αμφισβήτησε την αξία των εμβολίων.
Για τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, δεκάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε αρχίσει νωρίτερα την εκστρατεία ανοσοποίησης.
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν ακόμη τον ακροδεξιό πολιτικό πως ευνοεί την αποψίλωση του τροπικού δάσους Αμαζονίου, προωθεί τη βία και τον ρατσισμό.
Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις, από το Σαλβαντόρ (βορειοανατολικά) ως την Μπραζίλια και το Μπέλου Οριζόντσι (νοτιοανατολικά).
Σύμφωνα με τον ιστότοπο G1, διαδήλωση στη Χεσίφε (βορειοανατολικά) διαλύθηκε από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Οι συγκεντρώσεις έγιναν έπειτα από δύο Σαββατοκύριακα κινητοποιήσεων υπέρ της κυβέρνησης, στις οποίες κάλεσε ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου έχει κατακρημνιστεί στο 24%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 49% των πολιτών θέλει ο αρχηγός του κράτους να παυθεί, ενώ το 49% τάσσεται εναντίον της ιδέας. Ενώ ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μεγάλος αντίπαλος του Μπολσονάρου, φέρεται να είναι φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.
ΜΕΞΙΚΟ
Δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας του Μεξικού χθες Σάββατο δείχνουν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 383 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.725 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 223.455 νεκρούς επί συνόλου 2.411.503 μολύνσεων.
Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο απολογισμός των θυμάτων – ο τέταρτος βαρύτερος στον κόσμο, έπειτα από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας – είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται.
ΧΙΛΗ
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 119 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 8.426 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 29.047 νεκρούς επί συνόλου 1.369.756 μολύνσεων. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν το επίπεδο των οκτώ χιλιάδων, ενώ ο αριθμός τους ήταν ο τρίτος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ως εδώ.
Ο υφυπουργός Υγείας Αλμπέρτο Ντουνιάκ υπογράμμισε ότι είναι κατειλημμένες 4.265 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ή με άλλα λόγια ότι η πληρότητά τους έχει φθάσει το 96%. «Αυτή που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η Μητροπολιτική Περιφέρεια του Σαντιάγο, διότι η ζήτηση για κλίνες εκεί είναι υψηλότερη», επομένως «εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα» των ΜΕΘ, τόνισε. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ξεσπάσματα της επιδημίας και εισαγωγή νεότερων ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί στα νοσοκομεία, παρότι έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού-στόχου της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η Αργεντινή ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο των 77.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι άλλοι 416 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 77.108 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν άλλα 29.841 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 3.732.263.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 366.688, ενώ 6.909 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού, μέχρι εδώ έχουν χορηγηθεί πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19.
Για τον υπουργό Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Ρομπέρτο Σαλβαρέτσα η Αργεντινή βρίσκεται σε «κρίσιμη στιγμή» της πανδημίας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισπανόφωνου CNN, ο κ. Σαλβαρέτσα εκτίμησε πως ο εμβολιασμός των ανθρώπων που διατρέχουν «τον υψηλότερο κίνδυνο» είναι εφικτό να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα και σημείωσε πως αναμένει να έχουν εμβολιαστεί μέσα στον Ιούνιο «12 εκατομμύρια άνθρωποι». Η κυβέρνηση θέλει να έχει ανοσοποιηθεί ο μισός πληθυσμός της Αργεντινής μέσα στο καλοκαίρι.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα ώθησε την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες να επιβάλει 9ήμερο lockdown μέχρι σήμερα Κυριακή.
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.576 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 71 ασθενείς με την COVID-19.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 15.024 νεκρούς επί συνόλου 424.741 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο. Όμως ακόμη 5.461 θάνατοι θεωρείται πως οφείλονταν στην COVID-19 χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ιατροδικαστικούς, κάτι που σημαίνει ότι τα θύματα είναι πιο κοντά στα 20.500. Ειδικοί έχουν επισημάνει πως θεωρούν κι αυτόν τον τελευταίο αριθμό υποτιμημένο.
Η επαρχία Πιτσίντσα κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα (579) από κάθε άλλη στη χώρα το προηγούμενο 24ωρο, με 527 στην πρωτεύουσα Κίτο, επίκεντρο της πανδημίας.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης στον Ισημερινό εκτυλίσσεται με αργό ρυθμό: έχουν χορηγηθεί λίγες περισσότερες από 2 εκατ. δόσεις εμβολίων ως εδώ, κυρίως στις ομάδες του πληθυσμού (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι) που κρίθηκε πως είχαν προτεραιότητα. Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, που ανέλαβε την εξουσία αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινώσει την 31η Μαΐου νέο πρόγραμμα ανοσοποίησης με στόχο να έχουν εμβολιαστεί 9 εκατομμύρια πολίτες τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομική δραστηριότητα και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 540 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος των Άνδεων, με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει πλέον φθάσει τους 87.747 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.
Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν ακόμη 20.494 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 3.363.061 στη χώρα, όπου τις τελευταίες εβδομάδες εκτυλίσσονται καθημερινά ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αιματηρά επεισόδια που ώθησαν την κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό στην Κάλι και σε άλλες πόλεις.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των περίπου 50 εκατ. κατοίκων, η οποία πλήττεται από τρίτο κύμα της πανδημίας, συνεχίζεται. Ως εδώ έχουν χορηγηθεί 9,3 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, με 3,2 εκατ. ανθρώπους να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
ΑΠΕ