Καστοριά

Ταξική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Καστοριάς: Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε σκλάβοι του 21ου Αιώνα!

Έχει ολοκληρωθεί από την μεριά της κυβέρνησης η διαβούλευση του νομοσχεδίου τερατουργήματος που καταργεί το 8ωρό και μετατρέπει την ζωή των εργαζομένων σε κόλαση. Το αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, έρχεται να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο του λαού μας κάνοντας την εργατική δύναμη πιο φθηνή, ενώ επιτρέπει στην εργοδοσία να κάνει ότι θέλει με το γράμμα του νόμου!

Κάθε εργοδότης που θέλει να θωρακίσει τα κέρδη του και το μηχανισμό που του τα εξασφαλίζει, επιδιώκει να έχει τα νώτα του καλυμμένα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε απεργοκτόνους νόμους, προσθέτει σε αυτό το έκτρωμα και τα απαραίτητα μέτρα για να τσακίσει ακόμη και την παραμικρή αντίδραση. Θέλουν να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε “ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία”. Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η “σιωπή νεκροταφείου” σε κάθε κλάδο. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις να γίνονται οι εργαζόμενοι εύκολη λεία στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιδιώκουν το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση. Καταργούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και υποβαθμίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε δήθεν “Ανεξάρτητες Αρχές”, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος. Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο “έκτρωμα Χατζηδάκη” που προσπαθεί η κυβέρνηση να το πλασάρει ως “σύγχρονο” και ως “ελεύθερη επιλογή” του εργαζόμενου. Είναι τεράστιο ψέμα και πρόκληση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με μια συνέντευξη-παρωδία απέδειξε πόσο αποσπασμένη και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων βρίσκεται. Συνεχίζοντας το ρόλο του χρήσιμου εταίρου της κυβέρνησης, τη στηρίζει, αναζητά τις θετικές διατάξεις στα μέτρα-κόλαση και χαμένη μέσα στην ανυπαρξία της, καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μήνες τώρα οργανώνουν την πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-έκτρωμα. Έχει ρόλο απορρυθμιστή και αποσυντονισμού στη μαζική-εργατική απάντηση.

Υπάρχουν σήμερα τεράστιες ευθύνες για την κωλυσιεργία και τις μεθοδεύσεις που κάνουν. Υπονομεύουν την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και την κυριακάτικη αργία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς που μέρες τώρα καλλιεργούσε την αναμονή «να δούμε τι θα περιέχει το νομοσχέδιο» και τώρα ανακαλύπτει και θετικές διατάξεις! Η στάση τους είναι υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων όταν παρουσιάζουν ένα έκτρωμα ως κάτι θετικό για τους εργαζόμενους. Έχουν τεράστιες ευθύνες που καλλιεργούν την διάσπαση μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα την στιγμή που η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και μαζική να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα.  Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η αφωνία τους όλο του προηγούμενο διάστημα της πανδημίας.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Καστοριάς να αναλάβουν την οργάνωση του αγώνα ώστε να μην χαθεί χρόνος, για να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που μειώνει το εισόδημα, αυξάνει τα ωράρια, επεκτείνει την κατάργηση της Κυριακής-αργίας, απελευθερώνει τις απολύσεις, βάζει νέα εμπόδια στην οργάνωση και δράση των σωματείων, καταργεί την Επιθεώρηση Εργασίας κ.ά.

Να διεκδικήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ. και που έχουν συμβάλει στο ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, όχι μόνο να μην αυξηθεί ο εργάσιμος χρόνος αλλά να μειωθεί σε 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο.

Αυτό που προτείνουμε προς το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και τα σωματεία που είναι στην δύναμη του  είναι να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στις 10 Ιούνη, καθώς έχει πάρει απόφαση η ΓΕΣΣΕ και μια σειρά από πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Προτείνουμε επίσης να γίνει σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων του Εργατικού Κέντρου για να γίνει συζήτηση για το νομοσχέδιο έκτρωμα και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της Καστοριάς, την κλιμάκωση του αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης.

                                         Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε σκλάβοι του 21ου Αιώνα!

Back to top button